Astăzi, 10 septembrie 2018, când porțile Școlilor se redeschid, reprimindu-și elevii, Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, a participat la festivitatea deschiderii noului an școlar la Colegiul Național „Octavian Goga” din Municipiul Miercurea Ciuc.

Prezenți la acest eveniment au fost și Domnul Valentin Popa, Ministrul Educației Naționale, Domnul Andrei Adrian Jean, Prefectul Județului Harghita, Domnul Cristinel Glodeanu, Inspector Școlar General Adjunct și Domnul Gârbea Petru, Inspector Școlar General al Inspectoratului Școlar al Județului Harghita.

Cu această ocazie, Preasfinția Sa a săvârșit Te-deum-ul pentru începutul anului școlar, și a adresat tinerilor, părinților, autorităților centrale și locale, precum și cadrelor didactice aflate de față un frumos mesaj de încurajare, pe care l-a împodobit cu  arhiereasca sa binecuvântare:

Veniți fiilor, ascultați-mă și frica Domnului voi învăța pe voi (Ps.33,11)

Astăzi când se redeschid porțile Școlilor, ne gândim cu optimism și nădejde la copii și nostalgia vremurilor când eram în postura lor. Cu dragoste părintească binecuvântăm pe toți elevii, părinții și cadrele didactice la începutul anului școlar 2018-2019.

În anul în care sărbătorim Centenarul Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 ne amintim cu multă pioșenie și recunoștință de toți aceia care, de-a lungul veacurilor, prin dragostea lor jertfelnică au apărat unitatea de credință a românilor și au contribuit la cultivarea și consolidarea conștiinței naționale.

Mesajul educațional al sărbătorii Centenarului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 este acesta: „ Familia, Biserica și Școala sunt chemate să prezinte tinerilor, chipurile luminoase ale făuritorilor Marii Uniri, pentru a prețui virtuțile lor și a le cultiva în viață”.

Nu-i ușor a face educație în lumea de astăzi, când în societatea românească, media și situ-rile fac concurență. În general suntem creștini, dar adesea secularizați. Suntem dezorientați cu privire la mijloacele pe care trebuie să le folosim spre a curma răul. Împreună cu părinții, dascălii din Școli și noi Preoții putem face ceva pentru a pune capăt acestui rău. Întâi de toate să-i redăm lui Dumnezeu locul ce i se cuvine în viața noastră și a copiilor.

Râvna pentru învățătură și pentru o viață frumoasă Îl rugăm pe Dumnezeu să o dăruiască tinerilor în noul an școlar, iar dascălilor și părinților le punem la suflet cuvintele Mântuitorului : „Cel ce va face și va învăța, acela mare se va chema în Împărăția Cerurilor”(Mt.5,19).

Biserica dorește să încurajeze tinerii și copii să trăiască permanent în iubire în familie, Biserică, și Societate, prețuind valorile spirituale și culturale ale poporului român.

Cu prilejul Anului Școlar 2018-2019, ne rugăm Bunului Dumnezeu să ocrotească pe toți elevii, părinții și cadrele didactice și să le dăruiască tuturor bucuria comuniunii fraterne în păstrarea dreptei credințe, a unității și a demnității noastre naționale.”

†Andrei,

Episcopul Covasnei și Harghitei