În Duminica a VII-a după Paști, a Sfinților Părinți de la Sinodul I Ecumenic, Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei a săvârșit Slujba de Sfințire și Sfânta Liturghie în Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Parohia Sâncrăieni, protopopiatul Miercurea Ciuc, Județul Harghita.

Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” a fost zidită între anii 1936 – 1940 sub îndrumarea și cu osteneala preotului Isidor Vlad și a bunilor credincioși din această parohie

Între anii 1967 și 1974 prin purtarea de grijă a preoților Aurel Răduleț și Contantin Gane s-au continuat lucrările de renovare și înfrumusețare a Sfântului locaș. Târnosirea Bisericii a avut loc în data de 16 iunie 1974 și a fost oficiată de către vrednicul de pomenire Nicolae Mladin, Arhiepiscop de Alba Iulia și Sibiu și Mitropolit al Ardealului. Cu data de 15 Februarie 2017 a fost numit la această parohie Preacucernicul Preot Bănucu Florin Nicolae, profesor de religie la Colegiul Național „Octavian Goga” din Mercurea Ciuc, în funcția de preot administrator al acestei parohii. În această perioadă de 2 ani s-au desfășurat ample lucrări de consolidare a structurii de rezistență, reparații la acoperiș și pereții exteriori, zidirea Sfintei Mese, montarea unei noi pardoseli pe întreaga suprafață a Bisericii, introducerea instalației electrice, împodobirea Sfântului locaș cu vechea Catapeteasmă a Catedralei din Miercurea Ciuc la care s-au adăugat prin jertfa preotului și bunilor credincioși icoane noi în stil bizantin. S-au achiziționat veșminte preoțești, cărți și obiecte de cult precum și amenajarea incintei acestei Bisericii.

După slujba de sfințire Preasfinția Sa a explicat credincioșilor rânduiala Târnosirii Bisericii. După Pericopa Evanghelică Preacucernicul Părinte Profesor, David Pestroiu de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Iustinian Marina” din București a rostit un bogat cuvânt de învățătură legat de Sinodul I Ecumenic de la Niceea și despre credința ortodoxă.

La chinonic Preacucernicul Părinte Gherman Dumitru, fost protopop al locului a rostit un înalt cuvânt de învățătură despre credința înaintașilor și jertfa care au făcut-o apărând Biserica și neamul.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, preotul administrator Florin Nicolae Bănucu a fost hirotesit în treapta de iconom, iar ctitorilor li s-au acordat acte de cinstire.

Răspunsurile la strană au fost date de către un grup vocal de elevi de la Școala Gimnazială „Liviu Rebreanu” și „Colegiul Național Octavian Goga” din Miercurea Ciuc conduși de doamna profesoară de religie Loredana Bijec. Cor care activează în cadrul Catedralei Episcopale. A fost o sărbătoare de suflet românesc.