Astăzi, 1 octombrie 2019, Catedrala Episcopală „Acoperământul Maicii Domnului și Sfântul Ierarh Nicolae” din Miercurea Ciuc și-a prăznuit ocrotitoarea. Cu această ocazie, în mijlocul credincioșilor s-au aflat șase Ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, ÎPS Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, PS Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, PS Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, PS Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, PS Părinte Visarion, Episcopul Tulcii și PS Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei și Locțiitor al Eparhiei Dacia Felix.

La acest eveniment duhovnicesc au luat parte oficialitățile locale și centrale, comandanții unităților militarizate din județ, precum și numeroși credincioși din Municipiul Miercurea Ciuc și localitățile învecinate.

În cuvântul de învățătură PS Părinte Visarion a vorbit despre importanța praznicului de astăzi, precum și despre evenimentul festiv al împlinirii a 25 de ani de la înființare a Eparhiei Covasnei și Harghitei, aducând aminte și de lucrarea rodnică a celor doi Ierarhi, ÎPS Părinte Ioan, actualul Arhiepiscop al Timișoarei și PS Părinte Andrei, actualul Chiriarh.

Monahia Minodora Răchită, stareța Mănăstirii „Acoperământul Maicii Domnului și Sfântul Ierarh Nicolae” din Miercurea Ciuc a fost hirotesită stavroforă.

Răspunsurile la strană au fost date de către corala „Pocrov” a Catedralei Episcopale.

La momentul împărtășirii, doamna Livia Harpa împreună cu un grup de fete de la Școala Populară de Arte din Toplița au cântat un frumos buchet de pricesne.

Hramul Catedralei Episcopale din acest an se înscrie în rândul evenimentelor dedicate împlinirii a 25 de ani de la înființarea Eparhiei Covasnei și Harghitei. Acesta a fost precedat în perioada 26-28 Septembrie de „Sesiunea Națională de comunicări Științifice, românii din sud-estul Transilvaniei. Istorie. Cultură. Civilizație. Ediția a XXV-a”, din orașul Covasna, continuată cu lucrările culturale din municipiul Sfântu Gheorghe, urmând a fi încheiat cu Simpozionul „Episcopia Covasnei și Harghitei – 25 de ani de la înființare”, din data de 2 octombrie 2019, de la Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului”, Izvoru Mureșului.

.Biserica Catedrală cu hramul istoric ,,Sf.Ier.Nicolae” a fost construită între anii 1929-1936 de către preotul Gheorghe Cerbu și credincioșii români din Miercurea Ciuc, sub purtarea de grijă a marelui Mitropolit al Ardealului, Nicolae Bălan, care a târnosit-o în ziua de 8 noiembrie 1936.

După înființarea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei și Harghitei, în anul 1994, biserica ,,Sf.Ier.Nicolae” a devenit Catedrala Episcopală, eveniment prilejuit de instalarea primului Ierarh al Eparhiei, în persoana Preasfințitului Ioan Selejan.

Începând cu data de 15 Februarie 2015, Chiriarh al eparhiei este PS Andrei Moldovan, iar Catedrala Episcopală a primit al doilea hram: „Acoperământului Maicii Domnului”.

Foto credit: Episcopia Covasnei și Harghitei