Astăzi, 21 Aprilie, în Duminica Floriilor, Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei a slujit Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală „Sfântul Ierarh Nicolae și Acoperământul Maicii Domnului” din Miercurea Ciuc.

În cuvântul de învățătură Preasfinția Sa a spus: „Sărbătoarea de astăzi a fost precedată de alte două evenimente: Invierea lui Lazăr și ungerea cu mir în Betania. După Învierea lui Lazăr vestea s-a răspândit în toate împrejurimile Betaniei. Betania se traduce casa lui Anania (Bet – Anania), se află la 15 stadii, 2700 de metrii distanță de Ierusalim. Maria, sora lui Lazăr, pe care îl înviase din morți, unde era Învățătorul în casa lui Simon leprosul, la cină, „a luat o litră cu mir de nard curat de mare preț și a uns picioarele lui Iisus și le-a șters cu părul capului ei, iar casa s-a umplut de mirosul mirului.” (Ioan 12; 3) Iuda cârtitorul casierul Colegiului Apostolic, un fur și trădător voia să se vândă mirul și să fie dat săracilor. Maria a prevăzut că Iisus Domnul nu va avea parte de întreg ritualul înmormântării, duios gest de mironosiță, Iisus îi mulțumește. A doua zi mulțime multă care venise la sărbătoare auzind că Iisus vine la Ierusalim, au luat ramuri de finic și au ieșit întru întâmpinarea lui și strigau: „Osana! Binecuvântat este Cel ce vine întru numele Domnului, Împăratul lui Israel!” (Ioan 12: 12-13) Intrarea triumfală în Ierusalim și-a pregătit-O Fiul lui Dumnezeu, ei credeau că intră ca rege călare pe asin să-i elibereze din robia romană. Mântuitorul a mers călare până la templu, iar fariseii și cărturarii cârteau cu multă ură împotriva Lui. Iisus s-a îndreptat spre Patima Sa de bunăvoie, prin Cruce spre Înviere. Ziua de Florii și-a luat numele de la „floralia” sărbătoare romană a florilor.”

După Sfânta Liturghie, Preasfinția Sa a binecuvântat cu agheasmă crenguțele de salcie care mai apoi au fost împărțite credincioșilor.

Răspunsurile la strană au fost date de către Corala Episcopală „Pocrov” din Miercurea Ciuc.