Motiv de aleasă bucurie duhovnicească pentru întreaga creștinătate, Praznicul „Duminicii Tuturor Sfinților” a fost sărbătorit și în acest an în chip festiv prin slujirea Sfintei Liturghii arhierești de către Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, în cadrul unui sobor extins de preoți și diaconi.

Aflat sub ascultarea Sfintei Mănăstiri „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul”, Toplița, Schitul cu hramul „Tuturor Sfinților” se află poziționat într-un cadru natural feeric, nu departe de monumentul eroilor de la Secu, construit în 1925 de primul Patriarh al României, Elie Miron Cristea.

Astăzi, 3 iunie 2018, soborul de preoți înconjurați de mulțime multă de popor, alături de autorități locale și centrale și-au întâmpinat Chiriarhul, ascultându-i cuvântul de învățătură.

 Preasfinția Sa a arătat legătura spirituală care se formează între Dumnezeu și cei care-I urmează, ascultând de poruncile Lui, pentru ca prin această asumare să fie preaslăvite numele lor în veșnicie: „Minunat este Dumnezeu întru Sfinții Săi, Dumnezeul lui Israel” (Ps.67,35)! Psalmistul David a oferit tuturor celor dornici de a urma lui Hristos încredințarea că se vor umple de lumina nepieritoare a dumnezeirii, fiindu-i casnici și prieteni ai Împărăției cerești. Lucrarea sfântă și sfințitoare a Lui Dumnezeu devine astfel grăitoare în viața prietenilor săi, adică a tot omul care dornic de Hristos oglindește prin viața sa harul cel curățitor care izvorăște din Izvorul Vieții. Mărturia preaslăvirii omului duhovnicesc, trăitor al harului dumnezeiesc este adeverită prin cuvintele Sfântului Apostol Pavel, care zice în Epistola către Galateni 2, 20: „M-am răstignit împreună cu Hristos și nu mai trăiesc eu, ci Hristos este cel care trăiește în mine”. Să rânduiască Bunul Dumnezeu să ne purtăm Crucea noastră cu biruință, în lumina Crucii lui Hristos, încredințându-i pe cei din jurul nostru de trăirea sfântă și sfințitoare a credinței curățitoare. Chemați astăzi spre a da cinstea cuvenită Sfinților lui Dumnezeu știuți cu numele, dar și necunoscuți aducem prinosul nostru cel curat, înălțându-ne sufletul și mintea la însuși Dumnezeu.”

Tot astăzi sărbătorim și Familia Creștină, zi rânduită de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în imediata apropiere de Ziua Copilului, pentru a arăta importanța și rolul acesteia în păstrarea valorilor identitare ale neamului nostru românesc.