Urmare a proclamării anului 2022 ca An omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului și An comemorativ al sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisiede la Neamț, de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în Eparhia Covasnei și Harghitei au avut loc mai multe proiecte catehetice și misionar-filantropice care au împodobit activitatea tinerilor elevi din județele omonime.

Această frumoasă activitate s-a articulat în cursul anului curent într-un număr de 10 proiecte întocmite de grupe catehetice parohiale, existente la nivelul celor patru protopopiate ale eparhiei noastre. Astfel, din cadrul Protopopiatului Miercurea Ciuc a participat Parohia „Sf.Ier.Nicolae” și „Acoperământul Maicii Domnului” Miercurea Ciuc I, în parteneriat cu Școala Gimnazială „Liviu Rebreanu” și Colegiul Național „Octavian Goga” din municipiu.

Din partea Protopopiatului Călimani au participat Parohia „Sfântul Ierarh Nicolae” Toplița VI din municipiul Toplița în parteneriat cu Liceul Teoretic „O.C.Tăslăuanu” din Toplița, Parohia „Duminica Tuturor Sfinților” Călimănel în parteneriat cu Școala Gimnazială „Sf. Ilie” din Toplița și Parohiile „Adormirea Maicii Domnului” din Tulgheș, „Sfânta Parascheva” Tulgheș-Sângeroasa și „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Poiana Veche, în parteneriat cu Școala Gimnazială Tulgheș.

În Protopopiatul Sfântu Gheorghe s-au realizat un număr de trei proiecte: Parohia „Sf. M. Mc. Gheorghe” Sfântu Gheorghe II în parteneriat cu școala Gimnazială „Varadi Jozsef” din Sfântu Gheorghe, Parohia „Sf. M.Mc. Gheorghe” și „Sf.Ier.NicolaeSfântu Gheorghe I în parteneriat cu Colegiul Național „Mihai Viteazul” din municipiu și Parohia Iarăș în parteneriat cu Liceul Teoretic „Ioan Pascu” din Codlea.

Protopopiatul Buzăul Transilvan a fost reprezentat în cadrul concursului catehetic național de Parohia „Sfânta Treime” Întorsura Buzăului II în parteneriat cu Școala Gimnazială „Nicolae Russu” din Sita Buzăului și Parohia „Adormirea Maicii Domnului” Sita Buzăului I în parteneriat cu Școala Gimnazială „Nicolae Russu” din Sita Buzăului.

Astăzi 12 mai 2022, la sediul Centrului Eparhial din municipiul Miercurea Ciuc s-a întrunit comisia de jurizare formată din Mândru Elena, Inspector Școlar în cadrul ISJ Harghita, Bandas Luminița Ramona, Profesor la Școala Generală „Nagy Imre” din Miercurea Ciuc, Pc. Pr. CristinoiCristian, Consilier Eparhial – Sectorul Social și Pc. Pr. Panciu Laurențiu-Gabriel, Inspector Eparhial pentru Cateheză și activități cu tineretul, care a evaluat în etapa eparhială proiectelecâștigătoare de la nivel de protopopiat. Urmare a acestei jurizări s-a decis:

Locul I la nivel eparhial: Proiectul „Rugăciunea, întâlnirea omului cu Dumnezeu la Porțile Cerului” al Parohiei cu hramul „Sf.Ier.Nicolae” și „Acoperământul Maicii Domnului” Miercurea Ciuc I, în parteneriat cu Școala Gimnazială „Liviu Rebreanu” din Miercurea Ciuc;

Locul II la nivel eparhial: Proiectul „Veniți copii la rugăciune” al Parohiei „Sfântul Ierarh Nicolae” Toplița VI din municipiul Toplița, în parteneriat cu Liceul Teoretic „O.C.Tăslăuanu” din Toplița;

Locul III la nivel eparhial: Proiectul „Rugăciunea în viața mea – Pasul spre mântuire”, al Parohiei „Adormirea Maicii Domnului” Sita Buzăului I, în parteneriat cu Școala Gimnazială „Nicolae Russu” din Sita Buzăului și

Mențiune: Proiectul „Veniți copii la rugăciune” al Parohiei„Sf. M. Mc. Gheorghe” Sfântu Gheorghe II în parteneriat cu școala Gimnazială „Varadi Jozsef” din Sfântu Gheorghe.

Luând la cunoștință despre frumoasa activitate a Parohiilor și Școlilor care s-au implicat în lucrarea catehetică oferită ca prinos de cinstire bunului Dumnezeu prin rugăciune în cursul anului omagial și comemorativ 2022, Preasfințitul Părinte Andrei, ierarhul Eparhiei a adresat îndemnul chiriarhal al Preasfinției Sale, de sporire rodnică în întreaga lucrare bineplăcută lui Dumnezeu, dându-le tuturor arhierești binecuvântări.