În Duminica a 3-a După Rusalii, Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie în Parohia „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Zagon, județul Covasna.

În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a spus credincioșilor: „Textul biblic de la Evanghelistul Matei (6, 22-33), face parte din Predica de pe Munte, cea mai importantă dintre predicile Mântuitorului. Textul biblic este un îndemn la echilibru între muncă și rugăciune. Mântuitorul Iisus Hristos a rostit aceste sentințe și sunt date ca precepte și principii de viață. În versetul 24, evanghelistul Matei ne spune: „Nu puteți să slujiți lui Dumnezeu și lui Mamona”. Mamona, cuvânt de origine aramaică, înseamnă bogăție, dar și poftă egoistă de avere. Cu câteva versete înainte, Domnul vorbise despre bogații care nu pot intra în Împărăția lui Dumnezeu. Textul este un avertisment împotriva egoismului, în inima celui egoist nu mai este loc pentru nimeni, nici pentru Dumnezeu. Mântuitorul nu ne îndeamnă să nu muncim, îndemnul trebuie să cadă pe expresia „nu vă îngrijorați” și nu pe înțelesul să nu ne îngrijim. A nu te îngrijora înseamnă „nu vă pierdeți nădejdea”, ca și cum totul ar veni numai prin noi și de la noi. Să ne îngrijim de cele pământești prin muncă și prin osteneală și să lăsăm loc lui Dumnezeu în dobândirea lor. Când spune „Tatăl știe de ce aveți nevoie” (Matei 6, 32), ne are în vedere când ne străduim să le dobândim, nu în panică și nu în deznădejde, de aceea românul credincios știe: „Totdeauna lucrul tău, să-l începi cu Dumnezeu”. Există o lege a priorităților: „Mai întâi Împărăția lui Dumnezeu și dreptatea lui și toate acestea se vor adăuga vouă” (Matei 6, 33). Dumnezeu exclude inversarea lor, noi credincioșii nu vom pierii când știm că la cârma corabiei vieții noastre este Tatăl cel din Ceruri”.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa a binecuvântat cele două tetrapoade care vor fi așezate în fața catapetesmei, iar după Sfânta Liturghie a binecuvântat biblioteca și sala de ședințe a parohiei.

Foto credit: Episcopia Covasnei și Harghitei / Arhid. Alexandru Moroianu