În ziua pomenirii Sfinților Apostoli Petru și Pavel – ocrotitorii municipiului Deva, sâmbătă, 29 iunie 2024, la Catedrala Episcopală din Deva a fost sărbătorit hramul de vară. Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, împreună cu Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, și cu Preasfințitul Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei, alături de soborul de preoți și diaconi. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corala mixtă „Sfântul Ierarh Nicolae” a lăcașului de cult, dirijată de Preotul Daniel Balea.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de Preacuviosul Părinte Arhimandrit Zaharia Zaharou, duhovnicul Mănăstirii „Sfântul Ioan Botezătorul” din Essex, Anglia, care a explicat că roadele venirii Duhului Sfânt pe pământ sunt Sfinții și, mai ales, au fost Sfinții Apostoli, cei ce, avându-L pe Hristos în inima lor și rugându-se pentru mântuirea întregii lumi, au mers în cele patru colțuri ale pământului să propovăduiască Evanghelia, aducând la credință aproape toată lumea cunoscută atunci.

La finalul Sfintei Liturghii a fost oficiată slujba Parastasului pentru vrednicul de pomenire Episcopul Gurie Georgiu și pentru ctitorii și slujitorii Catedralei, trecuți la cele veșnice.

În cuvântul rostit la finalul slujbei Preasfințitul Părinte Episcop Nestor a vorbit despre împlinirea, în anul 2024, a 10 ani de la punerea sub ocrotirea Sfinților Apostoli Petru și Pavel a municipiului Deva și a Catedralei Episcopale devene, la propunerea vrednicului de pomenire Episcop Gurie Georgiu, dar și despre împlinirea, în luna iunie, a 15 ani de când Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât înființarea Episcopiei Devei și Hunedoarei.

În continuare Arhipăstorul hunedorean a oferit Ordinul „Gurie Episcopul” pentru mireni domnului Laurențiu Nistor, președintele Consiliului Județean Hunedoara, și domnului profesor Mircea Ioan Moloț, iar distincția „Crucea Episcopiei Devei și Hunedoarei” pentru mireni a fost oferită domnului deputat Viorel Sălan și domnului profesor Mircea Lac. În încheiere Preasfinția Sa a adresat cuvânt de mulțumire ierarhilor, soborului slujitor, reprezentanților autorităților și instituțiilor publice și tuturor credincioșilor prezenți la hramul Catedralei Episcopale din Deva.

Sursă: Episcopia Devei și Hunedoarei