De sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, a slujit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala Paraclis Episcopal, din Municipiu Sfântu Gheorghe, care astăzi și-a serbat hramul. 

La momentul chinonicului, Preasfinția Sa, în cuvântul de învățătură, rostit astăzi în Catedrala Paraclis Episcopal, a amintit credincioșilor prezenți: 

„Hramul Bisericii întotdeauna ne adună, pe noi întreolaltă, cu Dumnezeu. Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, ocrotitorul acestei Catedrale, ocrotitorul acestui municipiu, ne-a chemat astăzi să fim împreună în duhul rugăciunii, în cadrul Dumnezeieștii Liturghii a Darurilor mai înainte sfințite. Sfântul Gheorghe poartă o titulatură frumoasă în rândul sfinților, purtător de biruință, pentru că a fost un ostaș în armata romană, dar a fost ostașul lui Hristos care l-a mărturisit în faptă și în cuvânt pe Cel care a făcut cerul și pământul. Nu ajunge să fii numai creștin, dacă nu ai fapte de creștin, nu ajunge să te lauzi că mergi la Biserică, iar viața ta este un iad dincolo de poarta bisericii. Acest atlet al lui Hristos este socotit ca unul dintre cei șaptezeci de sfinți capadocieni, mărturisitori prin faptă și cuvânt. Părintele Patriarh Daniel are un citat referitor la predica de astăzi: „Așa cum a biruit demonii care lucrau prin persecutorii împărați păgâni și a biruit toate ispitele, tot așa ne ajută și pe noi astăzi Sfântul Gheorghe, să trecem prin toate încercările care aduc multă întristare și multă tulburare întregii lumi”. Sfântul Gheorghe este unul dintre cei mai populari și iubiți sfinți ai ortodoxiei noastre. Peste un milion de români poartă numele de Gheorghe și toate derivatele lui. Acest sfânt a devenit ocrotitor al armatelor creștine, dar și al nostru, al celor care ne închinăm lui. Pentru noi a devenit pildă de viețuire creștină! Tuturor celor care poartă numele Sfântului Gheorghe, vă dorim multă sănătate, fericire, pace și bucurie, mult ajutor de la Dumnezeu, prin rugăciunile Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință.”

La sfârșitul Sfintei Liturghii, Chiriarhul locului și președintele Forumului Civic, Dragos Burghelia au oferit titlul „Cetăţean de onoare al comunităţii româneşti”, la cinci persoane de diferite profesii, din municipiul Sfântu Gheorghe. Acest titlu a fost conferit de Forumul Civic al Românilor, din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, în semn de preţuire şi recunoştinţă, pentru activitatea publică şi profesională desfăşurată de-a lungul vieţii, fiind premiați în Catedrala Paraclis Episcopal „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, din Municipiu Sfântu Gheorghe, județul Covasna.

Laureaţii din acest an sunt juristul Vasile Mureşan, fost preşedinte al Tribunalului Judeţului Covasna, Rodica Găzdac, medic veterinar, fost vicepreşedinte al Uniunii Judeţene Covasna a Cooperativelor de Consum şi director al Oficiului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Covasna, jurista Irina Toboltoc, fost director al Întreprinderii Mărfuri Industriale Sfântu Gheorghe şi judecător la Tribunalul Covasna, medicul Felicia Şerban, care a lucrat la Spitalul de Cardiologie Covasna şi la unităţi sanitare din municipiul Sfântu Gheorghe, precum şi Nicoleta Roşia, fost inginer proiectant la ISAMA, profesor inginer la Liceul Industrial “Oltul” şi consilier la Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă a judeţului Covasna.

Titlul de „Cetăţean de onoare al comunităţii româneşti” se acordă în fiecare an, în preajma sărbătoririi Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, unor persoane trecute de 60 de ani care s-au distins prin activitatea profesională, culturală şi civică şi au contribuit la bunăstarea şi afirmarea comunităţii româneşti din Sfântu Gheorghe.

© Episcopia Covasnei și Harghitei / Arhid. Alexandru Moroianu