Luni, 22 mai 2023, întru-un cadru destins și cu totul sărbătoresc, a avut loc la Consiliul Județean Harghita ședința solemnă de decernare a Premiului Pro Harghita Preasfințitului Părinte ANDREI, Episcopul Covasnei și Harghitei în prezența d-lui Petres Sándor, prefectul judeţului Harghita, a celor doi subprefecţi, d-na Isabela Prodan şi dl. Marius Ţepeluş, a d-lui BorbolyCsaba, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, a foștilor prefecți ai județului, a comandanților unităților din sistemul de apărare națională, a clericilor din aparatul administrativ al Centrului Eparhial și al Protopopiatului Ortodox Miercurea-Ciuc, a consilierilor județeni și a primarilor din comunitățile românești ale județului, a inspectorilor din cadrul ISJ Harghita, precum și în prezența reprezentanților presei și ai altor invitați la eveniment.

Premiul Pro Harghita este cea mai înaltă distincție a Consiliului Județean Harghita și se acordă, o dată la patru ani, personalităţilor marcanteale vieţii culturale, ştiinţifice şi publice ale județului nostru, din ambele comunități: românească și maghiară.

Dl. Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, a deschis ședința solemnă printr-un discurs în care a subliniat importanța prezenței și lucrării Bisericii în societate, fapt care dă unitate și perspective frumoase de realizare a comunității și a accentuat faptul că Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, este o mare personalitate, nu doar pentru comunitatea românească din județ, ci pentru întreaga comunitate a județului Harghita, ai cărei cetățeni se sprijină pe valori comune date de credința în Dumnezeu și derespectul reciproc.

Moderatori ai întâlnirii, din partea Consiliului Județean Harghita, au fost d-na Monica Oproiu și dl. Dobrean Teodor-Constantin, iar                                  dl. Costin Hîrlav, consilier județean, a dat citire cuvântului Laudatio în care au fost prezentate,sintetic, principalele repere din biografia și bogata activitate a Ierarhului până în prezent, după care a urmat vizionarea unei proiecții intitulate „Chip de lumină în mântuirea păstoriților” ce a cuprins imagini reprezentative din lucrarea Preasfinției Sale.

A urmat cel mai important moment, acela în care dl. Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, a înmânat Preasfințitului Părinte ANDREI Premiul Pro Harghita.

Ierarhul a adresat celor prezenți un cuvânt de binecuvântare și de apreciere, aducând mulțumire președintelui Consiliului Judeţean Harghita și domnilor consilieri județeni pentru nominalizarea Preasfinției Sale ca laureat al acestui prestigios premiu.

În continuare, un grup de tineri care activează în cadrul Căminului Cultural Voșlăbeni, conduși de dascălii lor, au susținut un program cultural artistic românesc prin care au sporit frumusețea și solemnitatea acestui eveniment dedicat recunoașterii personalității marcante a Preasfințitului Părinte ANDREI drept „chip de lumină în mântuirea păstoriților”.

În final, a avut loc o recepție oferită tuturor invitaților din partea Consiliului Județean Harghita, în cadrul căreia toți cei prezenți au împărtășit bucuria de a-l felicita personal pe Preasfinția Sa și de a comunica impresiile legate de acest moment de sărbătoare pentru comunitatea românească.

© Episcopia Covasnei și Harghitei / Arhid. Alexandru Moroianu