Astazi, 18 aprilie 2024, chiriarhul eparhiei Covasnei si Harghitei, Preasfintitul Părinte Andrei, alături de o parte a membrilor administrației eparhiale și a preoților din Protopopiatul Sfântu Gheorghe,a slujit Sfânta și Dumnezeiască Liturghie a Darurilor mai înainte Sfințite, în Parohia Băcel, Protopopiatul Sfântu Gheorghe din județul Covasna, după care a oficiat, alaturi de Preasfințitul Parinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord si Preasfințitul Părinte Gherontie Hunedoreanul, Arhiereu vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei, slujba de înmormântare a tatălui Preasfințitului Parinte Sofian Brașoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei si Luxemburgului. 

La momentul chinonicului, Preasfințitul Părinte Macarie, a adresat un cuvant de mângâiere pentru membrii familiei îndurerate, îndemnându-i la sporirea credinței, dupa modelul vrednicului credincios, Gheorghe Pătrunjel, mutat în veșnicie.

La finalul slujbei de prohodire, Preasfințitului Parinte Gherontie  Hundoreanul a dat citire cuvântului transmis de către Inaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului.

Preasfințitul Parinte Macarie a dat citire cuvântului de condoleante, transmis de către Inaltpreasfințitului Părinte Serafim, Mitropolitul Germaniei, Europei Centrale și de Nord, iar Preacucernicul Părinte Teodor Bijec, Vicar Eparhial al Episcopiei Covasnei si Harghitei, a dat citirecuvantului transmis de către Preacucernicul Părinte Alexandru Nan, Protopop al Protopopiatului Ortodox Român al Bavariei de Sud. 

La final, Preasfințitul Părinte Andrei a rostit un bogat cuvant de învățătură privind importanta familiei în comunitatea euharistica, amintind calitățile principale ale tatălui Preasfințitului Sofian, între care responsabilitatea familiei, creșterea de fii pentru Biserică si Hristos, dar și susținerea stranei parohiei, până în duminica de dinaintea chemării in veșnicie, pe care Dumnezeu i-a făcut-o. Preacucernicul Părinte Teodor Florian Mocanu, Protopop al Protopopiatului Sfântu Gheorghe, a dat citire necrologului vrednicului credincios Gheorghe Pătrunjel.

Raspunsurile liturgice au fost oferite de un grup de cantareti, precum si de slujitorii Sfintelor Altare, apropiați duhovnicește ai familiei îndurerate.

© Episcopia Covasnei și Harghitei