Astăzi, 5 martie 2024, în contextul unor evenimente cultural-administrative desfășurate în cadrul Brigăzii 61 Vânători de Munte „Gen. Virgil Bădulescu” din Miercurea Ciuc, a avut loc întrunirea de specialitate a preoților militari din Divizia 4 Infanterie „Gemina”, cu participarea Pc. Pr. Militar (Col.) Valentin Lazăr de la Statul Major al Forțelor Terestre, a Pc. Pr. Militar (Col.) Alexandru Tudose de la Divizia 2 Infanterie „Getica” și a Pc. Pr. Militar (Col.) Nicolae Călugăr de la Divizia 4 Infanterie.

Aceștia s-au reunit în dimineața acestei zile, sub protia Preasfințitului Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, spre a sluji Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, în Catedrala Episcopală cu hramurile „Acoperământul Maicii Domnului” și „Sf. Ier. Nicolae” din Miercurea Ciuc.

Cu această ocazie, Chiriarhul Eparhiei a rostit un frumos și bogat cuvânt de învățătură despre slujirea lui Dumnezeu și a oamenilor prin chemarea jertfelnică a ascultării militare, care se ghidează pe ascultare față de Sfânta Scriptură, care zice: „Fi credincios până la moarte și îți voi da cununa vieții (Apocalipsa 2, 10). Armata și Biserica au un lucru foarte important, comun: amândouă își slujesc semenii. Biserica de a îndruma poporul binecredincios pe calea lui Dumnezeu, iar Armata, are misiunea de a-i proteja pe oameni și bunurile lor din lumea aceasta trecătoare și vremelnică”.

Preasfinția Sa a amintit și despre înălțimea misiunii slujirii preoților militari: „Privim la perioada celor două Războaie Mondiale, cum s-au remarcat preoții prin misiunea lor și ne dăm seama de faptul că, clerul militar în acest răstimp a însoțit oștirea, pe care a încurajat-o, s-au rugat pentru ea, a împărtășit-o cu Sfintele Taine.”

La finalul Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa, împreună cu soborul preoților slujitori, a oficiat slujba Parastasului pentru Ierarhii care au păstorit armata țării, vrednicii de pomenire – Iustinian (Teculescu) arhiereul și Partenie (Ciopron) arhiereul – precum și pentru preoții militari, și eroii neamului care s-au jertfit pentru demnitatea, libertatea neamului și păstrarea credinței ortodoxe strămoșești.

În semn de aleasă apreciere și mulțumire, din partea corpului sacerdotal militar, prin Pc. Pr. (Col.) Nicolae Călugăr de la Divizia 4 „Gemina”, a fost înmânat Preasfinției Sale, un coș cu flori de colț, simbol al Vânătorilor de Munte.

Preasfinția Sa a mulțumit dl. General Nicolae Oros, Comandantul Brigăzii 61 Vânători de Munte „Gen. Virgil Bădulescu” din Miercurea Ciuc, precum și tuturor celor prezenți pentru împreună slujire, adresându-le arhiereasca sa binecuvântare.

© Episcopia Covasnei și Harghitei