Astăzi, 28 Ianuarie 2018, în prima Duminică a Triodului, Preasfințitul Părinte Andrei a slujit Sfânta Liturghie la Paraclisul Episcopal „Sf. Mare Mc. Gheorghe și Sfântul Ierarh Nicolae” din Sfântu Gheorghe județul Covasna.

În cuvântul de învățătură Preasfinția Sa a spus: „ Duminica de astăzi este duminica în care facem pomenirea Triodului, această duminică deschide pregătirea în trei săptămâni a intrării în Sfântul și Marele Post. Cele trei Ode care se cântă ne amintesc de pregătirea sufletească pentru a ne întâlni cu Mirele Hristos cel Înviat din morți. Evanghelistul Luca în cap. 18 versetele 10-14 aduce în fața noastră imaginea celor două categorii de oameni, vameși și farisei. Trebuie să facem distincție între smerenie și umilință. Smerenia este virtutatea prin care îți dai seama că nu ești îndeajuns vrednic de prețuirea lui Dumnezeu. Umilința este starea de înjosire, starea de jignire care ți-o aduce aproapele. Smerenia îți aparține ție ca act voluntar iar umilința ți-o provoacă altul – omul mândru. Fariseii reprezentau clasa conducătoare politică și religioasă a poporului Iudeu împreună cu saducheii și cărturarii cunoșteau Legea lui Moise dar se caracterizau prin fățărnicie, erau oameni ipocriți, oameni cu două fețe, una care și-o ascunde și una poleită care și-o afișează în public. Mântuitorul Hristos i-a denunțat și osândit în repetate rânduri, erau oameni bogați și citiți, dar înșelau. Aveau o aparență care nu corespundea cu realitatea, tot timpul exagerau. Fariseul din Evanghelia de astăzi nu era chiar așa de ipocrit, era un om am spune noi destul de corect (Luca 18, 11;12).

Vameșul era agentul fiscal care încasa dările, nu era iubit de conaționali, făcea parte din societatea coruptă, mânuia bani, fura și de la popor și de la Statul Roman. Banul totdeauna ispitește și strică pe om. El s-a smerit în fața lui Dumnezeu. (Luca 18;13). De aceea în sufletul lui s-a produs transformarea. Ne spune Evanghelia că s-a întors mai îndreptățit, mai drept decât fusese înainte, s-a produs acea pocăință încât și-a recunoscut toate fărădelegile. Mesajul Evangheliei de astăzi este de a ne plânge păcatele chiar dacă nu le-am făcut, ne-am gândit la ele.”

La sfârșitul Sfintei Liturghii cei prezenți au primit binecuvântări din partea ierarhului.