Astăzi, 4 Noiembrie 2018, în Duminica a 22-a după Rusalii, comunitatea ortodoxă română din Municipiul Sfântu Gheorghe s-a bucurat de binecuvântarea lucrărilor de reînnoire a Catedralei Paraclis Episcopal „Sfântul Ierarh Nicolae și Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” și de Sfânta Lirurghie arhierească săvârșită de 4 ierarhi ai Eparhiilor din Ardeal în jurul Mitropolitului Ardealului, Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului și Preasfințitul Părinte Timotei, Arhiereu Vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului.

În cuvântul de învățătură Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului a îndemnat poporul binecredincios la înmulțirea virtuților care duc sufletele în sânul Părintelui Avraam. A încurajat comunitatea euharistică la păstrarea identității de credință și de neam. Festivitatea a fost onorată de Excelența sa, Domnul George Ivașcu, Ministrul Culturii, Domnul Sebastian Cucu, Prefectul Județului Covasna și Domnul Antal Arpad, Primarul Municipiului Sfântu Gheorghe.

La sfârșit, Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei a prezentat istoricul greu încercatei Catedrale : „Construită în stil brâncovenesc, piatra de temelie a fost așezată de vrednicul de pomenire, Mitropolitul Nicoalar Bălan al Ardealului, protopop fiind părintele Aurel Nistor. O dată cu cederea Ardealului de nord lucrările au fost întrerupte până în anul 1970 când vrednicul Mitropolit Nicolae Mladin îndeamnă clerul și credincioșii din Mitropolia Ardealului, Crișanei și Maramureș să contribuie cu suma de 2% din bugetul fiecărei parohii. Așa s-a realizat construcția acestui edificiu, sub supravegherea protopopului Pompil Dumbravă, iar în 15 Mai 1983 Patriarhul Iustin Moisescu, Mitropolitul Antonie Plămădeală și Episcopii Vicari Roman Ialomițealul și Lucian Făgărășanul târnosesc această Casă a Tatălui în Arcul Intracarpatic. În anul 2015 Catedrala ocrotită de „Sfântul Ierarh Nicolae și Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” devine Paraclis Episcopal. S-au început lucrări de renovare a acoperișului și fațadelor exterioare, iar astăzi a fost binecuvântată.”

Doamnei preotese Ana Dumbravă, la vârsta de 90 de ani, Ierarhul locului i-a acordat o Dilplomă de apreciere. Dumnezeu să binecuvinteze dragostea și credința acestor minunați „apostoli ai neamului” și a dreptcredincioșilor lor enoriași.