Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei a slujit astăzi, 30 Decembrie, la Mănăstirea „Sfânta Treime și Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul” din Făgețel județul Harghita.

Preasfinția Sa în cuvântul de învățătură a spus credincioșilor: „Evanghelia din Duminica după Nașterea Domnului relatează trei evenimente în trei tablouri diferite : Pribegia spre țară străină. Ucidearea pruncilor. Revenirea acasă. Magii aduc darurile, i se închină, primesc înștiințare în vis să nu se întoarcă la Irod și se întorc pe altă cale în țara lor. Și tu iubite frate creștine să nu te mai întorci la viața de dinainte, de-Al afla în ieslea Betleemului. Acesta este drumul cu Iisus cel găsit la Crăciun. Arhanghelul Gavriil i se arată lui Iosif în vis și îi spune:„ I-a Pruncul și pe mama Lui și fugi în Egipt și stai acolo până ce îți voi spune, fiindcă Irod are să caute pruncul ca să-L ucidă.” (Matei 2;13) Toate verbele sunt la timpul prezent, evanghelistul ne face martori ai tristului eveniment și contemporani cu El. Egiptul a fost un loc de refugiu pentru evrei în situații grele prin care au trecut. Mântuitorul Iisus Hristos a stat în Egipt până la vârsta de patru ani, Irod a dat poruncă să fie omorâți pruncii până la doi ani ca să fie prins pruncul căruia i s-a arătat steaua. Cifra 7 arată perfecțiunea sau deplinătatea de aceea cei 14.000 mii de prunci arată durerea locuitorilor acelui ținut care și-au văzut pruncii omorâți de nebunia unui tiran dement. Și-a omorât soția Mariamne, fii Alexandru, Aristobul și Antipater. Irod s-a urcat pe tron ca o vulpe, a domnit ca un tigru și a murit ca un câine. Octavian Augustus, Cezarul Romei, când a auzit că și-a omorât copii a exclamat: „ E mai bine să fii porcul lui Irod decât copilul lui.”

Conform proorociei lui Isaia: „O mlădiță va ieși din tulpina lui Iesei și un vlăstar din rădăcinile lui Vada.” (Isaia 11;1) Vlăstar în limba ebraică este cuvântul nezerom pus deoparte pentru Dumnezeu, de aici numele de Nazarinean.

Am sărbătorit Crăciunul dar unde este Pruncul născut acum? Este în viața noastră s-au pribegește printre străini? Alungat prin păcatele noastre, interese și dezorientare creștină. Astăzi nu dăm voie nici zgomotului să intre în casele noastre, cu atât mai mult Pruncului care ne pune atâtea interdicții de la plăceri.”

La sfârșitul Sfintei Liturghii Preasfinția Sa a împărțit iconițe celor prezenți.