În Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, a slujit, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, la Mănăstirea ,,Adormirea Maicii Domnului” din Izvoru Mureșului, județul Harghita.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa, în cuvântul de învățătură rostit credincioșilor, a spus: ,,Biserica noastră străbună a rânduit ca ultima duminică dinaintea Postului Mare să se numească „Duminica izgonirii lui Adam din rai”. Cele trei duminici premergătoarea Postului Mare ne pregătesc pe noi credincioșii să ne apropiem mai mult de Dumnezeu. Duminica de astăzi se mai numește și a „lăsatului sec de brânză”, deoarece de mâine începe Postul Sfintelor Pătimiri. Această Pericopă Evanghelică ne aduce aminte de căderea în păcat, prin neascultarea poruncii de a nu mânca din fructul oprit. Duminica de astăzi ne îndeamnă să iertăm pe aproapele, să postim, să ne rugăm, să fim milostivi și să nu adunăm comori pe pământ. Mântuitorul ne învață spunând: „Că de veți ierta oamenilor greșalele lor, ierta-va și vouă Tatăl vostru Cel ceresc. Iar de nu veți ierta oamenilor greșalele lor, nici Tatăl vostru nu vă va ierta greșalele voastre.” (Matei 6, 14-15). Pericopa rostită astăzi, ne arată cum trebuie și de ce trebuie să postim. Păcatul în care a fost atras Adam de către șarpe – diavol a fost acela de a nu asculta de porunca primită de la Creator de a nu mânca din pomul cunoștinței binelui și a răului. Adam însă a ales și a prețuit mai mult Darul decât Dăruitorul.

Luni seara, într-o cântare de la stihoavna Vecerniei auzim următoarele, „Postul cel adevărat este înstrăinarea de răutăți, înfrânarea limbii, lepădarea mâniei, depărtarea de pofte, de clevetiri, de minciună, de jurământ mincinos”

Răspunsurile la strană au fost date de către obștea de maici a Sfintei Mănăstiri.

În aceeași zi, la orele serii, Preasfinția Sa a săvârșit slujba Vecerniei iertării, la Catedrala Episcopală din Miercurea Ciuc, alături de soborul de preoți și diaconi, în prezența bunilor credincioși. La sfârșitul vecerniei, soborul de clerici și credincioși s-au închinat la Sfânta Evanghelie și Sfânta Cruce, cerându-și unii de la alții iertare pentru cele ce au greșit unii față de alții.

În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a explicat importanța și semnificația acestei slujbe a Vecerniei: „Seara aceasta este cea care vestește începutul Postului Mare, Vecernia care am săvârșit-o este numită Vecernia iertării. La această slujbă, după otpust, se citește rugăciunea de intrare în post și rugăciunea de dezlegare a păcatelor. Să postim fiecare după putere, să ne nevoim în această perioadă a Postului Mare și „lupta cea bună să călătorim, calea postului să o păzim și fără de osândă să ajungem a ne închina și Sfintei Învierii Tale Doamne!” Post binecuvântat tuturor!”

© Episcopia Covasnei și Harghitei / Arhid. Alexandru Moroianu