În concordanță cu „Anul Omagial al unităţii de credinţă şi de neam şi Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918”, în mai multe Parohii din cuprinsul Episcopiei Covasnei și Harghitei au avut loc activități catehetice tematice, care s-au răsfrânt faptic și prin dezvoltarea de noi metode de lucru cu tineretul.

Astfel, în Protopopiatul Sfântu Gheorghe s-au realizat cu sustenabilitate următoarele Proiecte și programe cu caracter național, cultural și religios, ca urmare a unui viu parteneriat Școală-Biserică:

  • În Parohia „Adormirea Maicii Domnului” din localitatea Dobârlău, în perioada septembrie 2017-iunie 2018 se desfășoară Proiectul Educațional „Lăsați copii să vină la Mine” unde cadre didactice din ciclul primar, alături de direcțiunea Instituției de învățământ, și-au dat concursul spre a sprijinii tinerii elevi în a învăța alături de Preotul Paroh tainele credinței în Dumnezeu și a-și dezvolta capacitățile artistice ca daruri înăscute, sau dobândite ale Stăpânului Ceresc. Proiectul vizează clasele I-II din cadrul Școlii din localitate.
  • Tot aceeași Parohie și Școală oferă cu dragoste părintească și micilor învățăcei din cadrul Grădiniței cu program normal Dobârlău, sprijinul necesar dezvoltării prin arte combinate a spiritului religios și civic-social, implicând și un număr consdiderabil de voluntari, în persoana părinților și tutorilor copilașilor beneficiari din comunitatea euharistică. Încadrându-se în domeniul experențial „Om Societate”, printr-un titlu atractiv – „Să ne rugăm împreună!” – atrage mereu noi voluntari, dornici de a se implica în educația tinerilor, care reprezintă viitorul.

Astfel, prin atenta purtare de grijă a celor două „motoare” culturale din Dobârlău, fie că s-au aflat în școală, acasă, pe amvonul Sfintei Biserici, sau pe scenă, tinerii localității s-au aflat sub purtarea de grijă a lui Dumnezeu și atenta coordonare a Părintelui lor spiritual, Preotul Paroh, a părinților lor, a bunicilor, precum și a tuturor voluntarilor care doresc să-i învețe tot lucrul cel bun și necesar pentru a fi oameni respectabili ai comunității din care fac parte.

În cadrul Parohiei „Adormirea Maicii Domnului” Târgu Secuiesc I s-a desfășurat cu ocazia Marelui Praznic al Floriilor Procesiunea „Intrarea Domnului în Ierusalim”, unde tineri de toate vârstele, îmbrăcați în frumoase costume populare, însoțiți de Preotul Paroh și mulțime mare de credincioși au străbătut  centrul localității, mărturisind credința în Hristos Dumnezeu.

Și-n Protopopiatul Miercurea Ciuc, implicarea preoților în comunitățile unde slujesc nu a rămas fără ecou, deoarece datorită Proiectelor Patriarhiei Ortodoxe Române și a celor Eparhiale, aspectul dinamic al vieții bisericești s-a îmbogățit considerabil:

În Parohiile din oraşul Bălan, s-au desfăşurat patru activităţi catehetice:

 

  1. În data de 20 ianuarie 2018 a avut loc una dintre activităţile prevăzute în cadrul proiectului “Patrula şcolară şi disciplina rutieră” derulat de Şcoala Gimnazială “Geo Bogza” în parteneriat cu Poliţia Oraşului Bălan. În cadrul evenimentului, un grup de elevi din clasele pregătitoare – a III-a, coordonaţi de Diaconul profesor de Religie, Lucian Ciudin, au efectuat o deplasare pe raza oraşului Bălan cu scopul de a identifica semnificaţiile indicatoarelor rutiere întâlnite frecvent pe stradă şi de a învăţa corect traversarea pe trecerea de pietoni.
  2. În data de 8 martie 2018, la ora de Religie sub conducerea diaconului profesor Ciudin Lucian, la Școala Gimnazială „Geo Bogza” din orașul Bălan, s-a desfășurat o activitate aplicativă intitulată „Din suflet pentru mama!” dedicată mamei în timpul căreia elevii clasei a VIII-a au avut de elaborat o compunere. Copiii au fost foarte încântați de activitate, așternând în scris cele mai bune gânduri pe care le au față de mamele lor. Cele mai bune lucrări au fost premiate cu Diplome, atât pentru elevii participanți cât și pentru mamele acestora.
  3. În perioada 1.12.2017 – 15.03.2018, în cadrul concursului de proiecte “Unirea – Libertate şi unitate” desfăşurat de Patriarhia Română, s-au desfăşurat proiectele “Uniţi în libertate prin iubirea lui Hristos” coordonat de prof. Nemeş Cristina şi “Ne-am unit cu Hristos”, coordonat de diac. Ciudin Lucian, angrenâd un număr de 82 de copii, beneficiari direcţi ai celor două proiecte.
  4. În data de 8 martie 2018, la ora de Religie sub conducerea diaconului profesor Ciudin Lucian, la Școala Gimnazială „Geo Bogza” din orașul Bălan, s-a desfășurat o activitate aplicativă intitulată „Din suflet pentru mama!” dedicată mamei în timpul căreia elevii clasei a VIII- a au avut de elaborat o compunere. Copiii au fost foarte încântați de activitate, așternând în scris cele mai bune gânduri pe care le au față de mamele lor. Cele mai bune lucrări au fost premiate cu Diplome, atât pentru elevii participanți cât și pentru mamele acestora.

În Parohia Gheorgheni II s-au desfăşurat 7 proiecte, urmare a întâlnirilor săptămânale cu grupul ţintă alcătuit din 35 de copii şi tineri, membri ai grupului catehetic al parohiei.

  1. În data de 15.01.2018 s-a desfăşurat actvitatea dedicată Zilei Culturii Naţionale, în sala festivă a Liceului “Sf. Nicolae” din localitate, unde membrii grupului catehetic, coordonaţ de pr. Elisei Vatamanu şi profesoarele de Limba şi Literatura Română, Simona Filip şi Cosmina Nan, au susţinut un concert de cântece la chitară, pe versurile poetului naţional, Mihai Eminescu, şi au recitat poezii ale marelui poet şi ale altor poeţi români consacraţi, în faţa corpului didactic al liceului şi a unui mare număr de elevi.
  2. În data de 20.01.2018 românii din Gheorgheni, impulsionaţi de preotul paroh Elisei Florin Vatamanu, s-au adunat, cu binecuvâtarea Preasfinţitului Părinte Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei,în sala festivă a Liceului Teoretic “Sf. Nicolae” pentru a sărbători Mica Unire. Şi nu s-au adunat oricum ci îmbrăcaţi în frumoasele straie populare. Astfel constituită întâlnireala orele 11, oamenii, cu mic cu mare, preşcolai, elevi de şcoală primară, gimnazială sau liceu, studenţi, părinţi şi alţi invitaţi, s-au pus pe treabă. Şi coordonaţi de membrele grupului “Şezătoare la Miercurea-Ciuc”, au început să coase însemnele noastre naţionale în broşe, cocarte, semne de carte şi chiar ii. La prânz au sosit să întărească lucrarea invitaţi de seamă: domnul Jean Adrian Andrei – Prefectul judeţului Harghita –, părintele Laurenţiu Panciu – secretar eparhial şi Inspector al sectorului de cateheză şi tineret al Episcopiei Covasnei şi Harghitei –,domnul Emil Len Balasz – Viceprimarul municipiului Gheorgheni –, domnul notar Teodor Dobrean – Consilier Local –,reprezentanţi ai instituţiilor de stat din Municipiul Gheorgheni, preoţii Antim Nan şi Gligore Vizoli, profesori, etc.După alocuţiunile invitaţilor a urmat un scurt moment artistic dedicat Unirii de la 24 ianuarie. Astfel au cântat şi recitat doamna Adriana Balogh şi fiica sa Noemi Maria din Miercurea-Ciuc, trupa Versus – Miruna Adam şi Sebastian Covrig –, copiii din grupul catehetic al Parohiei Gheorgheni II pregătiţi de preotul paroh Elisei Vatamanu şi de doamna Simona Filip.
  3. În perioada 1.12.2017 – 15.03.2018 în cadrul concursului de proiecte “Unirea – Libertate şi unitate” desfăşurat de Patriarhia Română, s-a desfăşurat proiectul “Ca toţi să fie una” coordonat de preotul paroh Elisei Florin Vatamanu, de doamna profesor de Limba şi Liteatura Română Simona Filip şi de preoteasa Mihaela Vatamanu, profesor de Arte Plastice, având implicaţi un număr de 42 de tineri. În cadrul proiectului au avut loc întâlniri săptămânale pentru pregătirea concertelor ce vor deveni produsul artistic final al proiectului şi pentru pregătirea operelor artistice şi literare, cerute de formatul concursului. Prima activitate majoră a fost concertul de colinde susţinut în mai multe locaţiiîn zilele din ajunul Crăciuului: Liceul Teoretic “Sf. Nicolae”, Centrul de perfecţionare a pregătirii cadrelor Jandarmeriei Române, Poliţia Gheorgheni, Judecătoria Gheorgheni, Centrul de Îngrijire a persoanelor cu dizabilităţi iar în ziua marelui Praznic al Naşterii Domnului la Catedrala Sf. Mare Mucenic Gheorghe, după Sfânta Liturghie. O altă acţiune importantă din cadrul proiectului a fost concertul de ziua Unirii de la 24 ianuarie, detaliat la punctul 2.
  4. La Praznicul Buneivestiri, în data de 25.03.2018, s-a desfăşurat cateheza cu tema “Pururea fecioria Maicii Domnului, model al curăţiei noastre”, susţinută de preotul paroh Elisei Vatamanu copiilor din grupul catehetic al parohiei, la orele 8.30, înainte de începerea slujbei, apoi, o parte din copii s-au spovedit şi împărtăşit.
  5. Duminică, 25.03.2018, copiii din grupul catehetic al Parohiei Gheorgheni II, coordonaţi de preotul paroh Elisei Vatamanu, împreună cu copiii de la Parohia Topliţa-Călimănel, coordonaţi de preotul paroh Petru Cătinean, au prticipat la Cenaclul Literar Bunavestire din Miercurea-Ciuc, condus de poetul Ionel Simota. La sfârşitul cenaclului cele două grupuri de copii au susţinut un concert dedicat Buneivestiri, presărat cu cântece religoase şi patriotice, spre bucuria tuturor celor de faţă.
  6. La Denia Prohodului Domnului, din Vinerea Mare, 14 copii din grupul catehetic, pregătiţi de preotul Eisei Vatamanu, au format un frumos grup care s-a alăturat corului femeilor din strana stângă, condus de doamna preoteasa Cosmina Nan, cântând împreună cu ele strofe ale Prohodului, completând corul preoţilor şi pe cel al bărbaţilor.
  7. Marţi, 10.04.2018, în a treia zi de Paşti s-a desfăşurat acţiunea “Bucuria dusă la Imper”, în cadrul căreia 30 de copii din grupul catehetic al Parohiei Gheorgheni II, coordonaţi depreotul paroh Elisei Vatamanu şi de doamna preoteasă Mihaela Vatamanu, s-au deplasat la Parohia Ortodoxă Imper.Aici au participat la Sfânta Liturghie săvârşită de preoţii Ioan Lupu şi Elisei Vatamanu, în capela nouă de la casa parohială, au vizitat Şcoala cu clasele I-IV la care mai învaţă şase copii şi biserica veche, cu hramul Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, cântând Hristos a Înviat. A urmat un concert de cântece religioase şi patriotice susţinut de tinerii din Gheorgheni la casa prăznicală, precedat de un scurt şi emoţionant program artistic susţinut de cele şase eleve şi preşcolare ale şcolii din Imper, conduse de doamna lor învăţătoare. La plecare copiii şi coordonatorii lor au fost copleşiţi de dragostea credincioşilor din Imper, care cu greu îşi mai vorbesc limba strămoşească, dar care încă simt româneşte şi ortodox, pregătind o agapă frăţească şi încercând să răsplătească prin cuvinte şi gesturi pline de recunoştinţă.

La Parohia „Schimbarea la Faţă” din Odorheiu Secuiesc, s-au desfăşurat următoarele activităţi cu tinerii:

  1. Au fost pregătiţi patru elevi pentru olimpiada de religie ortodoxă la faza pe şcoală şi cea judeţeană de la Topliţa, unde s-au obţinut trei diplome, după cum urmează:
    1. Colciar Maria Alexandra, clasa a X-a Pedagogic – Locul I, nota 9, 80
    2. Ailincăi Paula, clasa a XI-a Pedagogic – Locul II, nota 9, 00
    3. Homiuc Andrei, clasa a XI-a Ştiinţe – Menţiune, nota 8, 00
  2. În data de 23 ianuarie, elevii clasei a VIII-a au susţinut ora de religie în Biserica „Schimbarea la Faţă” unde li s-a prezentat semnificaţia pictării icoanelor pe pereţii bisericii şi pe iconostas precum şi anumite obiecte de cult şi rolul lor în cadrul slujbelor.
  3. În data de 29 ianuarie 2018, 14 dintre elevii clasei a VI-a au avut bucuria de merge la patinoar împreună cu Pr. Axintioaie Ioan, unde au petrecut câteva clipe de destindere şi au avut prilejul să socializeze în afara cadrului formal.
  4. Trei dintre elevii Liceului „Marin Preda” se pregătesc pentru a participa la concursul organizat de Trinitas Tv „100 de ani în 1000 de cuvinte”.

În Municipiul Miercurea-Ciuc 30 de tineri au participat, în perioada 15.01 – 15.03.2018 la activiăţi în cadrul concursului de proiecte “Unirea – Libertate şi unitate” desfăşurat de Patriarhia Română, coordonaţi de pr. Bănucu Florin şi Cimpoşu Ana, profesori de Religie la Colegiul Naţional Octavian Goga.

La Centrul Cultural „Miron Cristea” din Miercurea Ciuc în anul școlar 2017-2018 se desfășară activități catehetice, de muzică, dans, pictură, grafică și cusături tradiționale, precum și alte activități conexe cu character duhovnicesc-formativ.