În perioada premergătoare Sfintelor Paști, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, prin Sectorul Social Filantropic s-au derulat mai multe acțiuni de ajutorare a persoanelor nevoiașe precum și sprijin pentru persoanele încercate din zona Kiev-Ucraina.

Astfel, în urma colectei desfășurată în parohiile din cele 4 protopopiate s-au adunat și achiziționat produse alimentare (conserve și alte produse neperisabile), de igienă, îmbrăcăminte, toate centralizate la sediul Protopopiatului Miercurea Ciuc, iar prin implicarea PC Protopop Păncescu Ionel Gheorghe au fost transportate cu doua dube în vama din Siret, de unde au fost preluate de pr Nicolae Popescu din Cernăuți împreună cu voluntarii și distribuite ulterior în zona Kievului.

La această acțiune un partener de seamă a fost Școala Gimnazială ”Geo Bogza” din Bălan care a participat cu o cantitate mare de alimente și apa minerală colectată prin dăruirea cadrelor didactice, a elevilor și părinților acestora.

Acțiunea a fost sprijinită de diferiți sponsori precum și de parohiile Voșlobeni; Sfântu Gheorghe- Catedrala Paraclis Episcopal, Biserica din Deal și Biserica Buna Vestire; Sita Buzăului, Întorsura Buzăului, Lădăuți, Barcani, Păpăuți, Sărămaș, Miercurea Ciuc II, Bălan, Gheorgheni I, Subcetate, Hodoșa, Sărmaș, Zencani.

Parohia Vâlcele prin preotul paroh Tămaș Antonie Vasile a desfășurat o campanie de colectare și distribuire a transportului cu numărul 7 spre zonele greu încercate din Ucraina.

În Protopopiatul Buzăul Transilvan, s-a organizat o colectă de ajutoare umanitare pentru persoanele aflate în zonele de conflict din Ucraina. Parohiile au strâns alimente neperisabile, produse de igienă și bani.

Parohia Barcani I și II a trimis un transport de 500 kg alimente neperisabile, produse de igiena și a donat suma de 4000 de lei.

Parohia Ciumernic  a donat sumat de 500 lei.

Parohia Floroaia I și II a donat suma de 800 lei.

Parohia Întorsura Buzăului II a trimis suma de 2000 lei către părintele Dimitrie Popescu pentru a ajuta refugiații aflați în zona Cernăuțiului, 1800 lei trimiși către punctul de trecere al frontierei, Isaccea și 1100 lei către o mamă cu doi copii, refugiați ucraineni, aflați în Rep. Moldova.

Parohia Lădăuți  a donat suma de 1000 lei.

Parohia Sărămaș  a trimis 150 kg de alimente neperisabile în valoare de 800 lei.

Parohia Sita Buzaului  a  trimis alimente neperisabile în valoare de 1700 lei.

Parohia Sita Buzăului Vârtej  a donat suma de 500 lei .

Parohia Valea Mare  a donat suma de 1100 lei.

Parohia Zabratau a donat suma de 400 lei.

În Parohia Barcani, în Sâmbăta Mare, s-a desfășurat o activitate de distribuire de alimente (peste 250 de pachete pentru masa Pascală), împreună cu Fundația Bucuria Darului din Brașov la comunitatea de rromi menționând că o dată pe lună se distribuie alimente și haine către această comunitate defavorizată.

Parohia Lădăuți  a sprijinit cu 500 de lei -Școala Gimnazială Lădăuți pentru achiziționarea carților necesare la premiere.

A ajutat câteva familii nevoiașe cu produse alimentare, haine, bani pentru plata facturilor și pentru achiziționarea medicamentelor.

Cu ocazia Sărbătorilor Pascale parohiile Toplița II și VI au dăruit către  Centrul de Tineri cu dizabilități mentale Toplița alimente și dulciuri iar vârstnicilor de la Centrul Social Toplița ouă roșii și cozonaci.

Parohia Călimănel cu ocazia sărbătorilor pascale a sprijinit cu 25 de pachete de alimente dar și cu haine pe nevoiașii din parohie.

În Parohia Subcetate în perioada Postului Mare s-a organizat o campanie de ajutorare pentru cei în nevoie, astfel au beneficiat de pachete cu alimente și dulciuri un număr de 10 familii.

În ziua praznicului Înălțării Domnului și totodată de Ziua Eroilor preoții parohi de la Catedrala Paraclis Episcopal din municipiul Sfântu Gheorghe au oficiat slujba parastasului pentru eroii neamului românesc, în fața troiței din curtea lăcașului de cult, ocazie cu care prin purtarea de grijă și dărnicia credincioșilor Catedralei, au fost împărțite 60 de pachete cu alimente pentru credincioșii cu nevoi materiale deosebite, aflați în dificultate.

În data de 13.04.2022, la Parohia Ortodoxă Covasna-Voinești s-a desfășurat o activitate cu copiii și tineri enoriași intitulată ,,Meșteșugul încondeierii ouălor, îndeletnicire uitată”. Coordonatoarea acestei activități a fost d-na preoteasă, Dochița-Maria Măciucă, profesor de religie, ajutată  fiind de femeile din comitetul parohial, participând 48 de persoane. Copii au fost recompensați cu diplome și dulciuri.

În Săptămâna Sfintelor Patimi, au fost oferite familiilor sărace sau cu mai mulți copii din localitatea Covasna, 40 pachete cu alimente care conțineau alimente  de bază si dulciuri, în valoare de 2000 lei.

În data  de 24 aprilie,  în ziua de Paști, copiii din Parohia Covasna-Voinești, au prezentat  sceneta: Învierea Domnului. Au participat mulți credincioși, iar copiii au fost răsplătiți cu ouă roșii și dulciuri. La festivitatea de premiere din data de 10.06.2022, desfășurată în curtea școlii gimnaziale ,,Avram Iancu” , preotul paroh Măciucă Ioan-Ovidiu a oferit din partea parohiei cărți cu conținut duhovnicesc și diplome în valoare  de 500 lei, elevilor care au obținut premii la Olimpiada de Religie, faza județeană

Parohia Malnaș desfășoară în fiecare duminică după Sfânta Liturghie o agapă creștină, în Așezământul Social-Filantropic ,,Intrarea Maicii Domnului în Biserică”.

In Parohia Sfântu Gheorghe II s-au desfășurat următoarele activități sociale: s-au oferitîn Săptămâna Mare pachete cu alimente necesare unor familii cu posibilități materiale reduse, în valoare de 150 lei; sprijin unei familii cu 5 copii o bicicleta și jucării. Împreună cu Asociația Tinerilor Ortodocși Sfântu Gheorghe, a donat Secției de Pediatrie a Spitalului Județean din Sfântu Gheorghe, prin intermediul părintelui Lucian Pozna, fructe si dulciuri in valoare de 340 lei.

Pr Pintrijel Cristian-Anthonio, slujitor la Paraclisul Spitalului de Cardiologie din Covasna, a coordonat campania social-filantropică „Împărțim bucurii!”. Astfel pachete cu produse alimentare și produse de igiena au fost distribuite la un număr de peste 350 de persoane, dintre care 150 de copii,  din județele Covasna și Harghita, (respectiv orașul Covasna, comuna Zăbala, satul Păpăuți, Municipiul Sfântu Gheorghe, orașul Baraolt, satele Oituz, Mărtanuș-comuna Brețcu, Comuna Ojdula, comuna Plăieşii de Jos, Imper, Iacobeni și Casinu Nou, satul Rotbav, comuna Feldioara precum și Municipiul Miercurea-Ciuc). În paralel cu această acțiune a fost desfășurată cea dedicată refugiaților de război din Ucraina. În măsura posibilităților s-a încercat asigurarea celor necesare traiului familiior de refugiați din Ucraina cazate în câteva locații particulare din județul Suceava (haine, alimente, produse de uz casnic și igiena precum și cheltuieli de întreținere). Valoarea totală a celor două acțiuni a depășit 60000 lei, constând în aproximativ 10 tone de alimente și produse de igienă

Parohia Miercurea Ciuc II a desfășurat activități în cadrul Programului Național de Catehizare ,,Hristos împărtășit copiilor” al Patriarhiei Române, copiii primind pachete cu dulciuri, cărți de rugăciune pentru copii și iconițe cu sfinții ocrotitori ai bisericii: Sfinții Mc. de la Niculițel. Au fost derulate de preotul paroh activități catehetice cu caracter social și misionar pentru mai multe grupe de copii proveniți din școlile din localitate. Catehezele au avut scopul deprinderii de calități motivaționale, sprijinire a aproapelui și interrelaționare cu diferite categorii sociale. În parohie se desfășoară un proiect permanent de păstrare a tradițiilor și obiceiurilor naționale românești, prin promovarea și purtarea la toate slujbele a costumelor populare, coordonat de doamna preoteasa Andreea Alexandra Panciu sub atenta îndrumare a preotului paroh.

În Parohia Imper s-au desfășurat activități cu 15 copii dintre care 10 elevi de la Școala Românească din Doboi. Astfel în perioada sfintelor Paști sub îndrumarea unor doamne profesor de la Brașov s-au desfășurat activități la Atelierul de pictură și de încondeiere ouă roșii.

În parohiile Bălan I și II prin sprijinul profesorilor de religie – pr Mărcuș Darius Marcian și  pr Ganea Vlad Răzvan s-au desfășurat activități comune cu elevii celor două unități școlare din localitate, aceștia participând la slujbele bisericii, la cateheze iar în vremea postului au solicitat să se spovedească și să se împărtășească. În perioada premergătoare Sfintelor Paști a fost organizată o acțiune de sprijinire a persoanelor nevoiașe, tineri și bătrâni, cu alimente, produse de igienă precum și îmbrăcăminte, activitatea continuând pe tot parcursul anului.

Sectorul Social Filantropic