Cărţile de Crăciun pentru copii sunt un mijloc eficient prin care îi putem învăţa pe cei mici despre Naşterea Domnului.

Această sărbătoare nu trebuie să reprezinte doar ziua în care găsesc sub brad, dis de dimineaţă, cadourile aduse de Moş Crăciun.

Urmând trendul comerical, Crăciunul devine din ce în ce mai lipsit de semnificaţii spirituale, Hristos fiind înlocuit tot mai mult de goana după cadourile materiale.

În acest context, Departamentul de carte pentru copii și tineret al Editurii BASILICA vine în ajutor părinţilor prin mai multe volume dedicate celor mici care prezintă, într-un mod accesibil, înţelesurile duhovniceşti ale Crăciunului.

Bucuria darurilor

În anul 2016 a apărut cartea de colorat Bucuria darurilor / La joie des presents. Apariția editorială este în ediție bilingvă româno-franceză.

Autoarele volumului sunt Monica Valentina Șerbănescu și Cristina Ionescu-Berechet.

„Gândită ca o carte de colorat, lucrarea oferă celor mici, dar și celor mari, icoanele Nașterii Mântuitorului pe care le vor purta în suflet toată viața, însoțite de textele Scripturii; astfel, Cuvântul lui Dumnezeu îi poate deveni familiar copilului încă  de la o vârstă fragedă”.

„Pentru a extinde însă potențialul imaginilor, textul bilingv, român-francez, al ediției, se dorește a fi și pasul către asimilarea unei limbi străine prin ceea ce am putea numi «cuvinte de folos», pe care copilul le va alătura cu ușurință minunatelor «chipuri», făcându-se, astfel, ușor de reținut”, notează Monica Șerbănescu în Cuvântul Înainte.

Enciclopedie pentru copii: De la Sfântul Nicolae la Sfântul Ioan Botezătorul

Volumul a apărut în anul 2017 la Editura Basilica.

Lucrarea realizată de Ana Pascu și ilustrată de Corina Petre se adresează copiilor și face parte din Colecția Sărbători creștine și tradiții românești.

Textele și imaginile enciclopediei sunt adaptate pentru copii. Aceasta cuprinde sărbătorile importante de peste an, cu informații despre tradițiile românești legate de acestea și despre viețile sfinților.

Revista Chemarea credinţei: noiembrie/decembrie

„Chemarea Credinței” este o revistă cu rubrici permanente dedicate copiilor, adaptate perioadei căreia se adresează.

În numărul din noiembrie/decembrie 2019 nu puteau lipsi informații despre Sărbătoarea Naşterii Domnului.

„La pagina 3, în cadrul rubricii Din înțelepciunea copiilor, Măruca Iordan, în vârstă de 12 ani, ne dezvăluie ce înseamnă pentru ea sărbătoarea Nașterii Domnului. Pot fi parcurse apoi rubricile Dicționarul numelor de botez, în care ni se explică proveniența numelor pe care le purtăm, și Să descoperim lumea muzicii, care ne prezintă obiceiuri de Anul Nou și un fragment din Plugușor”, a declarat pentru Agenţia de ştiri Basilica Narcisa Mihaela Câdă, redactor-șef al Departamentului de carte – Basilica.

Publicaţiile pot fi achiziţionate prin intermediul site-ului Librăriei Cărților Bisericești, prin comandă la tipografia@patriarhia.ro, editura@patriarhia.ro sau la numărul de telefon 021.335.21.28.

Foto credit: Public domain