Praznicul de astăzi reprezintă chipul minunat prin care credincioșii își aduc aminte de personalitatea vechi-testamentară a Sfântului, slăvitului Proroc Ilie Tesviteanul, și obștea monahală de la poalele Munților Călimani din municipiul Toplița, Județul Harghita care își serbează cu acest prilej ocrotitorul.

În ajunul sărbătorii poporul binecredincios, adunat în incinta Sfintei Mănăstiri s-a rugat împreună cu ierarhul locului și soborul slujitor în timpul slujbei Vecerniei și Litiei.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul Facultății de Teologie din Cluj Napoca și corul psaltic din localitatea Subcetate, Jud. Harghita, condus de Dl. Pulhac Bogdan, Profesor de Religie.

Astăzi, la momentul aniversar al Hramului său, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârșită de doi Ierarhi, Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei și Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii.

Răspunsurile la strană fiind oferite de Corul Facultății de Teologie din Cluj Napoca, sub directa îndrumare a Pc. Pr. Prof. Dr. Vasile Stanciu, Decanul acestei înalte școli de cultură și tradiție teologică. La momentul chinonicului, Doamna Livia Harpa , și un grup de eleve de la Școala Populară de Arte din Toplița, îmbrăcate în costume populare tradiționale,  au cântat un frumos buchet de pricesne.

În cuvântul său de învățătură, Preasfințitul Părinte Visarion a vorbit celor prezenți despre modul în care spiritualitatea poporului român a dat mereu un sens duhovnicesc trăirii sentimentului național: „Am venit cu suflete încărcate de credință, nădejde și dragoste în Ardealul nostru străbun, mulțumindu-i lui Dumnezeu pentru toată darea cea bună și tot darul desăvârșit pe care de-a pururea îl revarsă peste poporul cel binecredincios”. Acesta a arătat și faptul că Sfântul Prooroc Ilie reprezintă un bun exemplu de stăruință în credința în Dumnezeu: „Acesta rămâne un exemplu vrednic de urmat și pentru noi cei de astăzi, un exemplu de credință pentru noi cei care trăim vremurile de secetă duhovnicească, în care mulți oameni L-au părăsit pe Dumnezeul cel Adevărat și-și caută fericirea și mântuirea în alte locuri, vremuri în care suntem chemași să cunoaștem dreapta credință, să o aprofundăm și în același timp să o mărturisim și cu graiul nostru, dar mai ales cu faptele noastre”.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Andrei a mulțumit Preasfințitului Părinte Visarion pentru dragostea părintească cu care a binecuvântat așezământul monahal, clerul și poporul prin prezența Preasfinției Sale, viețuitorilor sfintei mănăstiri și Preacuviosului Părinte Stareț Emilian Telcean, slujitorilor Sfintelor Altare, credincioșilor prezenți, organizatorilor, autorităților locale și centrale, evidențiind în mod special faptul că în aceste locuri portul popular a rămas haina de sărbătoare a sufletului românesc ce împodobește marile praznice ale Bisericii noastre strămoșești.

În încheiere, la Cripta Ctitorilor, aflată la demisolul bisericii vechi a așezământului, a fost săvârșită și Slujba Trisaghionului pentru ctitorii, viețuitorii și binefăcătorii adormiți în nădejdea Învierii.