Duminica Tomii reprezintă pentru credincioșii caransebeșeni zi de mare sărbătoare întrucât în a doua duminică după Paști Catedrala Episcopală din Caransebeș își serbează hramul principal. Cu acest prilej, anul acesta au participat la hram 10 ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române. Sărbătoarea a debutat în ajunul hramului cu un concert extraordinar susținut de către Corala „Armonia” din Arhiepiscopia Tomisului, în piața „General Ioan Dragalina” din municipiu.

 

În ziua hramului ierarhi, preoți, diaconi și credincioși au mers în procesiune de la Catedrala istorică „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” până la Catedrala „Învierea Domnului”, unde s-au rugat împreună la Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, alături fiind soborul de ierarhi, preoți și diaconi. Sfânta slujbă a fost înfrumusețată prin răspunsurile liturgice oferite de formația Corală „Armonia” din Constanța.

 

„Este o bucurie pentru acest oraș că are o catedrală închinată Învierii lui Hristos, nici o sărbătoare nu poate fi asemenea Învierii lui Hristos. Noi suntem azi în marea sărbătoare a adeveriri Învierii Mântuitorului prin Sfântul Apostol Toma pe care îl invită Domnul să-I vadă rănile, să-I pună degetul în semnul cuielor, să pună mâna în coasta Lui, dar nu mai ajunge să facă aceasta, se rușinează, se înspăimântă și mărturisește credința cea vie. Această credință vie trebuie s-o mărturisim și noi zi de zi, ceas de ceas, până în anul viitor când iarăși vom înnoi acest adevăr în noaptea Învierii și în Duminica Tomii, când nădăjduim să fim iarăși împreună”, a subliniat ÎPS Teodosie la final.

 

Din soborul de ierarhi au făcut parte: ÎPS Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, ÎPS Timotei, Arhiepiscopul Aradului, PS Lucian, Episcopul Caransebeșului, PS Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, PS Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, PS Galation, Episcopul Alexandriei, PS Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei și locțiitor al Episcopiei Daciei Felix, PS Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților și PS Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului.

 

„Îi mulțumim lui Dumnezeu că ne-a ajutat și în acest an să liturghisim împreună și să deschidem cu această Liturghie solemnă ediția a 12-a a Zilelor credinței și culturii în județul Caraș-Severin. Suntem bucuroși că au fost mulți credincioși și foarte mulți copii și tineri îmbrăcați în costume populare și am simțit cu toții că suntem într-un an special, un an important pentru istoria tuturor românilor, anul centenarului, al unității noastre de credință și de neam. Sperăm ca toate manifestările ce vor urma să determine clerul și poporul ca pe mai departe să intensifice misiunea și propovăduirea cu timp și fără timp a Evangheliei lui Hristos. Îl rugăm pe Mântuitorul Iisus Hristos Cel care L-a încredințat pe Toma de Învierea Sa să binecuvinteze această Episcopie istorică, să fie împreună cu noi în toate lucrările pe care le desfășurăm pentru mai binele credincioșilor și pentru mântuirea turmei încredințate nouă spre păstorire”, a arătat Preasfințitul Lucian.

 

După sfânta slujbă au participat cu toții în fața catedralei la deschiderea tradițională a Rugii de la Oraș, bucurându-se de un recital de cântece patriotice al Coralei „Armonia”, precum și de un spectacol de promovare a folclorului tradițional bănățean.

Sursa: Episcopia Caransebeșului