În Duminica a 13-a după Rusalii, 26 august 2018, în orașul Uricani din județul Hunedoara a fost zi de aleasă sărbătoare. Noua biserică din localitate, cu hramurile „Adormirea Maicii Domnului” și „Buna Vestire”, a fost târnosită de către un sobor de ierarhi, în frunte cu Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului. Din soborul slujitor au făcut parte Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfinţitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei, Preasfinţitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei şi Teleormanului, și arhipăstorul locului, Preasfinţitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei.

După slujba de sfințire, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Laurențiu a vorbit credincioșilor despre rânduiala târnosirii unei biserici, iar apoi aceștia au avut posibilitatea de a intra și a se închina în Sfântul Altar, după rânduială.

În continuare, a fost săvârșită Dumnezeiasca Liturghie de către cei cinci ierarhi, împreună cu soborul de preoți și diaconi, în altarul de vară de lângă lăcașul de cult nou sfințit. La momentul potrivit, Preasfințitul Părinte Episcop Andrei a tâlcuit pericopa evanghelică citită în cadrul Sfintei Liturghii, despre lucrătorii cei răi trimiși să lucreze în vie.

La final, Părintele Petrache Crețu, Protopopul Petroșaniului și parohul bisericii târnosite, a primit din partea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Laurențiu distincția „Crucea Șaguniană pentru clerici”. Preasfințitul Părinte Episcop Gurie a oferit mai multe gramate de mulțumire celor implicați în construcția și înfrumusețarea noii biserici din Uricani.

Sursa: Episcopia Devei și Hunedoarei