Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, în preajma sfintelor sărbători ale Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos s-au desfășurat nenumărate acțiuni filantropice prin Sectorul de resort al eparhiei sau prin diferite unități parohiale.

Astfel, Sectorul Social Filantropic a desfășurat în parteneriat – cu Parohia Miercurea Ciuc II, o campanie de donare alimente și fructe celor 50 de beneficiari de la Centrul Social Frumoasa, precum și copiilor de la Casa de copii- Subcetate;

-în parteneriat cu Parohiile Bălan I și II au fost ajutate 5 familii numeroase fără venit, cu sobe de încălzit, menționând faptul că una dintre familii a suferit de pe urma incendiului.

– în parteneriat cu Parohia Bixad a dăruit pachete formate din dulciuri, fructe, îmbrăcăminte beneficiarilor de la Centrul Social Toplița și Subcetate.

Parohia Lădăuți a sprijinit activitățile sociale ale ,,Asociației Împreună pentru Barcani ”cu suma de 800 de lei. A sprijinit cu suma de 1500 de lei o familie din Barcani cărora le-a ars în totalitatea casa. Cu ajutorul credincioșilor, parohia a ajutat o tănăra bolnavă de cancer, cu suma de 2500 de lei pentru operație.

A oferit 100  de pachete copiilor și vârstnicilor, iar  mai mulți nevoiași au primit alimente și ajutoare financiare.

In parohia Sărămaș cele mai importante  actiuni sociale au fost:

  1. Colectă incendiu casă-1771 lei.Beneficiari familie 4 membri.
  2. o familie a fost ajutata cu suma de 1745 colecta pentru sotia bolnava de cancer.
  3. 60 pachete pentru copii de Craciun- valoare 750 lei.
  4. S-au facut 230 de pachete cu alimente care s au distribuit de Sfantul Nicolae.-2300 lei.

Parohia Micfalau a dăruit 74 pachete copiilor și 70 pachete batranilor impartite in parohiile: Bixad, Micfalau, Batanii Mari, Aita Seacă

Parohia Covasna Stațiune a sprijinit mai multe familii cu cartofi și alte alimente.

Parohia Hăghig -20 pachete cu dulciuri si fructe la grădiniță de sarbatoarea Sf. Ierarh Nicolae, 6 pachete cu alimente pentru copii aflați in excluziune socială. Pachete au fost distribuite și la două cămine de bătrâni.

In saptamana dinaintea Craciunului s-au impartit 60 pachete la școală si 30 la Biserica din sat.

Parohia Ortodoxă Zagon în preajma Crăciunului, a oferit 110 pachete bătrânilor de peste 80 ani și celor cu handicap, pachete ce constă în: un litru ulei, un kg mălai, un kg zahăr, un kg orez și un cozonac. Au fost oferite 170 pachete copiilor de Crăciun. Parohia a plătit pentru 15 copii o masă caldă timp de 2 săptămâni la Școala Gimnazială George Coșbuc  din Zagon în programul Școală după Școală.

A fost ajutată o familie din Barcani  cu 2500 lei pentru refacerea casei distrusă  de incendiu.

Parohia Malnaș Băi -150 pachete copiilor de la trei școli.

Pentru Sărbătoarea Sfântului Nicolae s-au împărțit: carioci, cărți de colorat, câteva alimente și diverse, la două grădinițe și două clase de la școală.

Catedrala Ortodoxă-Paraclis Episcopal din municipiul Sfântu Gheorghe, prin cele 3 parohii arondate: Sfântu Gheorghe 1, 5 și 7, au implementat următoarele:

În ziua de 05 Decembrie (preziua hramului) s-au împărțit copiilor prezenți 100 de cadouri cu dulciuri pentru copiii prezenti la Sfanta Liturghie.

In ziua de hram – 6 decembrie –  sarbatoarea Sfântului Ierarh Nicolae, s-au acordat 200 de pachete cu mâncare caldă tuturor credincioșilor prezenti.

În ziua de Nașterea Domnului s-au imparțit 100 de pachete cu dulciuri pentru copiii ce au fost prezenti la Sfânta Liturghie.

Săptămânal, in fiecare sâmbătă din Postul Crăciunului, s-au acordat cate 10-15 sacoșe cu alimente pentru persoane sărace și văduve.

La Parohia Ortodoxa Romana Baraolt s-a defasurat pe tot parcusul anului Proiectul social: ”Fericiti cei Milostivi”. Beneficiarii proiectului sunt 25 persoane înaintați în varsta cu venituri reduse, dizabilitati și singuri, precum și un număr de 14 copii.  Ajutoarele au fost donate parohiei de catre: Fundatia Bucuria Darului din Brasov.

În apropierea Praznicului Nașterii Domnului, elevii de la Colegiul Național Mihai Viteazu, coordonați de un grup de cadre didactice, din care a făcut parte și Pr. Ioan Marin, au oferit mai multe daruri copiilor cu dizabilități din cadrul școlii cu nevoi speciale din Municipiul Sfântu Gheorghe.

Părintele Gavrila Petru Alexandru de la Vidacut și Sacel a dat de Sfântul Nicolae 35 de pachete cu dulciuri copiilor din parohia Sacel, iar de Nașterea Domnului au dăruit din nou 40 de pachete copiilor din cele doua parohii.

La parohia Odorheiu Secuiesc s-au daruit 15 pachete cu dulciuri copiilor cu ocazia sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, iar de Crăciun 15 copii au primit pachete.

Parohia Ciceu, prin PC Protopop Păncescu Ionel Gheorghe a distribuit 30 pachete dulciuri și 6 pachete cu alimente de bază și conserve.

La biserica cu hramul Sfântu  M.Mc Gheorghe din Parohia Gheorgheni I au fost oferite 140 pachete de Crăciun în valoare de aproximativ 1800 lei.

Pr. Gheorghe-Razvan Nastai a oferit haine, încălțăminte comunității de rromi din parohie și a ajutat școala din localitate la alcătuirea pachetelor de Crăciun.

Parohia Toplița II și VI – părinții Filip Alexandru și Filip Bogdan în 6 Decembrie au fost cu daruri la Centrul de adulți cu dizabilități mentale, 22 de tineri au primit pachete.

In 10 decembrie au fost ajutate cu pachete 8 familiile nevoiase. In 11 decembrie -20 de pachete (fructe, compoturi, ciocolata și  suc) la beneficiarii de la Centrul Social Toplița.

Parohia Toplița III – Vale – pr. Luca Dragoș a pregătit ajutoare materiale pentru 16 familii, ajutoare ce constau în articole de îmbrăcăminte, încălțăminte, jucării, alimente etc. Beneficiarii fac parte din toate categoriile de varstă după cum ar fi: 10 bărbați, 16 femei și 17 copii.

Parohia Corbu – Pr. Constantin Curcă a ajutat 4 familii avand situație materială precara cu: alimente(ulei, zahar, orez, paste fainoase, faina, cozonac, suc, pâine, produse din carne); produse de igienă personală ( săpun, șampon, gel de dus, pasta de dinti), iar pentru copii acestor familii pachetele cu dulciuri. Parohia a pregătit 25 de pachete cu dulciuri care au fost împărțite copiilor cu prilejul praznicului Nașterii Domnului Nostru Iisus Hristos.

Parohia Platonesti a ajutat doua femei văduve cu câteva lemne de foc în toamna, iar în pragul sărbătorilor de iarnă a ajutatcu câteva pachete cu alimente bătrânii cu pensii mai mici, copiilor de la școală și grădiniță li s-au dăruit cadouri. Aceste cadouri au fost daruite de parohia Platonesti în colaborare cu Asociația Salvamont Calimani și o grupă de copii de la grădinița ,,Dumbrava minunata” din Toplița.

Parohia Călimănel – pr. Cătinean Petru – Începând cu data de 1 decembrie 2021 a demarat campania de întrajutorare „Mai bogați cu un zâmbet” prin care s-au readus multe zâmbete pe chipurile oamenilor. Fiecare copil din parohie a primit câte un dar de Crăciun. Pentru a fi posibil financiar acest lucru în parteneriat cu asociația „A fi altfel” au participat la târgul de Crăciun organizat de Primăria Municipiului Toplița. Acolo s-au vândut produse confecționate de copii și voluntari ai Parohiei Ortodoxe Călimănel. Tot la căsuța de la târgul de Crăciun a fost punctul central de colectare de bunuri pentru familii vulnerabile. S-au distribuit astfel în această campanie 122 de pachete împărțite prin Școala Gimnazială „Andrei Șaguna” din Toplița tuturor copiilor din ciclul primar și gimnazial din parohie. Au mai fost împărțite alte 30 de pachete cu alimente de sărbători persoanelor fără venituri și persoanelor văduve.

Sectorul Social Filantropic