În Duminica a 5-a din Postul Mare, numită și a Cuvioasei Maria Egipteanca, Ierarhul Episcopiei Covasnei și Harghitei, Preasfințitul Părinte Andrei, a slujit înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, la Mănăstirea „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Toplița, județul Harghita.

După otpustul Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură despre Cuvântul Evangheliei care s-a citit astăzi.

„În cadrul Dumnezeieștii Liturghii, am ascultat astăzi pericopa evanghelică de la Sfântul Evanghelist Marcu din capitolul 10, versetele 32 până la 45. Din Evanghelia zilei de astăzi învățăm să îndepărtăm și să respingem ispita slavei deșarte, prin smerenie, pocăință, post, milostenie și fapte bune. De la începutul istoriei omenirii, Adam a dorit să fie ca Dumnezeu, dar fără Dumnezeu, de atunci lupta pentru putere și pentru mărire s-a strecurat în sufletul omului, iar urmările acestui venin a fost și sunt trufia, invidia, ura, trădarea și războiul dintre neamuri. Bunul Dumnezeu să ne ajute să înaintăm spre urcușul duhovnicesc către bucuria Învierii, înțelegând  folosul Pericopei Evanghelice de astăzi.”

Preasfinția Sa a amintit și despre Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca.

„Tot în această zi facem pomenirea Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca, fiind o icoană și un model al pocăinței și al înălțării duhovnicești a credincioșilor. Prin viața ei păcătoasă putem vedea cât de mult poate schimba Harul lui Dumnezeu pe cel păcătos, ridicându-l spre lumina Împărăției Cerurilor. Pilda vieții Sfintei Maria Egipteanca este întărire duhovnicească pentru noi, păcătoșii, care ne dorim să ne sfințim viața și să ne mântuim.”

Preacuviosul Părinte Arhimandrit Emilian Telcean, Starețul Sfintei Mănăstiri, a mulțumit Chiriarhului locului, pentru dragostea cu care a venit să slujească Sfânta Liturghie și pentru frumosul cuvânt de învățătură.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de către obștea monahală a mănăstirii.

© Episcopia Covasnei și Harghitei / Arhid. Alexandru Moroianu