În Duminica după Nașterea Domnului, Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în Parohia „Sfânta Treime” din Orașul Întorsura Buzăului.

La Chinonic Ierarhul a pus la inima credincioșilor: „Egiptul a fost loc de refugiu pentru poporul evreiesc în situații grele. Ca să se împlinească ceea ce s-a spus prin prorocul Oseia: „Am chemat pe Fiul Meu din Egipt” (11; 1). Dreptul Iosif luând înștiințare de la Arhanghelul Gavriil privind viața lui Iisus care era pusă în pericol de către tiranul Irod care a luat o hotărâre demențială de a ucide pruncii din Bethleem și din hotarele lui de 2 ani și mai în jos, omorând 14.000 mii de prunci ce arată deplinătatea durerii locuitorilor acelui ținut. După moartea lui Irod Dreptul Iosif ia poruncă în vis să se întoarcă în pământul lui Israel căci au murit cei ce căutat să ia sufletul Pruncului (Matei 2; 20). S-a împlinit cuvântul spus de prorocul Isaia: „Un toiag v-a răsări din tulpina lui Iesei și un vlăstar din rădăcinile lui” (Isaia 11;1). Vlăstar în limba aramaică este nezer adică om pus de o parte pentru Dumnezeu, de aceea a locuit în orașul Nazaret ca să se împlinească prorociile că nazarinean se va chema.”

Despre Sfântul Arhidiacon Ștefan, Preasfinția Sa a spus: „Cuvântul Ștefan înseamnă coroană cu flori sau încununat. A fost unul dintre cei 7 diaconi de neam iudeu din Ierusalim. Primul mucenic condamnat la moarte de către autorități. Fiind plin de Duh Sfânt și înțelepciune predica în public învățăturile lui Iisus din Nazaret. A fost acuzat de blasfemie contra lui Moise și a lui Dumnezeu. Adus în fața sinedriului în prezența lui Caiafa a ținut o lungă cuvântare acuzându-i. (Faptele Apostolilor 7; 51-53). A fost găsit vinovat și condamnat la moarte fiind omorât cu pietre. Mormântul lui a fost descoperit în anul 415, iar osemintele lui se află împreună cu osemintele Arhidiaconului Laurențiu în cripta bisericii San Lorenzo din Roma.”

Răspunsurile la strană au fost date de către corala Bisericii „Sfânta Treime”.

 

© Episcopia Covasnei și Harghitei / Alexandru Moroianu