Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, a săvârșit astăzi, în Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în Catedrala Episcopală „Sfântul Ierarh Nicolae și Acoperământul Maicii Domnului” din Miercurea Ciuc.

Preasfinția Sa în omilia de astăzi a spus credincioșilor: „Textul evangheliei de la Matei 6, 14-21 conține 7 sentințe și o concluzie a pericopei „Că unde-ți este comoara, acolo-ți va fi și inima!” (Matei, 6; 21). Titlul duminicii de astăzi ne trimite să reflectăm asupra unui eveniment al Vechiului Testament, cel al izgonirii lui Adam din Rai. Primii oameni din Rai au fost izgoniți pentru că au mâncat din pomul cunoștinței binelui și răului, au încălcat primul post instituit de Dumnezeu în Rai, de aceea postul are aceeași vârstă cu omul. Prin Postul Paștelui ne pregătim să întâmpinăm Marea Zi a Învierii. Postul plăcut lui Dumnezeu este postul duhovnicesc, dar și postul trupesc. Iar roadele postului se văd în viața de zi cu zi. Postim să ne apropiem mai mult de Dumnezeu, postim jertfindu-ne pentru cineva, postim ca să arătăm recunoștință față de cele primite de la Dumnezeu, postim ca să-i mulțumim lui Dumnezeu, postim și facem acte de caritate iubind pe aproapele. Cine postește cu adevărat, adică și cu trupul și cu sufletul, îl vede pe Dumnezeu care este minunat întru Sfinții Săi.”

La sfârșitul Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa a rostit rugăciunea care se citește la începutul Postului Mare. Răspunsurile în cadrul Sfintei Liturghii au fost date de către Corala „Pocrov” a Catedralei Episcopale.

Vecernia iertării a fost săvârșită de Ierarhul locului, la Catedrala Episcopală, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

© Episcopia Covasnei și Harghitei / Alexandru Moroianu