Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei a săvârșit astăzi, 23 Decembrie, Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Valea Mare, județul Covasna.

În cuvântul de învățătură Preasfinția Sa a spus: „Nașterea omenească este prezentată descendent de Sfântul Apostol și Evanghelist Matei în capitolul I. El sare de la tată la nepot sau strănepot și pune accent pe continuitatea împăraților care au dominat poporul Iudeu. Evanghelistul Luca prezintă ascendent Nașterea Dumnezeiască din tată în fiu. Evanghelistul Matei prezintă 42 de neamuri, de la Avraam până la David, iudeii au fost guvernați de judecători, de la David până la mutarea în Babilon au fost guvernați de regi, iar de la mutarea în Babilon până la Hristos au fost păstoriți de arhierei. Mesia se va naște din seminția lui David. La evrei genealogia se alcătuia doar pe linie bărbătească dar nu lipsesc nici femeile străine de neamul lui Israel : Tamar, Rahav, Rut și Betșeba femeia lui Urie Heteul, fiecare cu istoria și cu păcatele ei. Știm că Fiul lui Dumnezeu a luat trup cu voia Tatălui și împreună lucrarea Sfântulu Duh care a adumbrit-o pe Sfânta Fecioară Maria. Obârșia Mântuitorului este dintru început din zilele veșniciei. Prin Întruparea Sa Hristos a vrut să ne restaureze și să ne ridice la Dumnezeiasca slavă a frumuseții cerești.”

În cadrul Dumnezeieștii Liturghii, Ierodiaconul Fanurie a fost hirotonit Ieromonah pe seama Sfântei Mănăstiri.

La sfârșitul Sfintei Liturghii Preasfinția Sa i-a hirotesit Protosinghel pe Ieromonahul Grigore și Ieromonahul Ignatie, viețuitori în Sfânta Mănăstire Valea Mare.

Tânărul preot Nicolae Ovidiu Timaru a fost hirotesit Duhovnic pe seama Parohiei Mărtănuș, protopopiatul Sfântu Gherghe județul Covasna.

Răspunsurile la strană au fost date de către Corala „POCROV” de la Catedrala Episcopală din Miercurea Ciuc. Corala de la Casa de Cultură din Întorsura Buzăului au interpretat colinde tradiționale.