În duminica a 17-a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei și Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, au săvârșit împreună Sfânta Liturghie în Parohia „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Bilbor, județul Harghita.

La Chinonic, Preasfințitul Părinte Ignatie a rostit un bogat cuvânt de învățătură despre vindecarea fiicei femei cananeence. Ierarhul a spus că „această femeie, așa cum ne relatează Evanghelistul Matei în capitolul 15, era străină de neamul Iudaic. Ea merge în fața Mântuitorului Iisus Hristos cu multă credință că El îi va vindeca fiica rău chinuită de diavol. Mântuitorul îi spune că nu este trimis decât către oile cele pierdute ale Casei lui Israel. Îi dă și o replică tăioasă, o trece în rândul câinilor, dar ea cu mai multă credință îi răspunde: „Da, Doamne, dar și câinii mănâncă din fărâmiturile ce cad de la masa stăpânilor lor.” Atunci Mântuitorul îi răspunde: „O, femeie, mare este credinţa ta; fie ţie după cum voieşti! Şi s-a tămăduit fiica ei din ceasul acela.” (Matei 15; 28) Preasfinția Sa i-a îndemnat pe credincioși să rămână tari în credința strămoșească și să fie apropiați Bisericii și neamului românesc.

La sfârșitul Sfintei Liturghii cei doi ierarhi împreună cu soborul de preoți și diaconi au săvârșit rânduiala Parastasului pentru Preoteasa Ileana Apostol, cea care în urmă cu trei ani s-a mutat la Domnul. 

La sfârșit Preasfințitul Părinte Andrei a mulțumit Preasfințitului Părinte Ignatie, fiu al satului și preoților slujitori care au coliturghisit Dumnezeisca Liturghie. Părintelui paroh Dumitru Apostol, protopopul Protoieriei Călimani și familiei, Preasfinția Sa le-a rostit un cuvânt de îmbărbătare sufletească în urma mutării la Domnul a Preotesei Ileana. 

Răspunsurile la strană au fost date de către un grup de studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj Napoca.

Foto credit: Episcopia Covasnei și Harghitei