Ziua internaţională pentru reducerea riscului dezastrelor a fost inițiată în 1989, după convocarea Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU).

Scopul consta în promarea unei culturi globale de conştientizare a riscurilor şi de reducere a dezastrelor, potrivit ONU.

Ziua este celebrată anual în 13 octombrie și sărbătoreşte modul în care oamenii şi comunităţile din întreaga lume îşi reduc expunerea la dezastre şi înţeleg importanţa controlului asupra riscurilor cu care se confruntă.

„Ziua internațională din acest an pentru reducerea riscurilor de dezastru se referă la guvernare. Puteți măsura o bună guvernare a riscului de dezastru în viețile salvate, numărul redus de persoane afectate de dezastre și reducerea pierderilor economice”.

„COVID-19 și situația de urgență privind clima ne spun că avem nevoie de o viziune clară, de planuri și de instituții competente, împuternicite, care acționează pe baza dovezilor științifice în folosul publicului”, se mai precizează pe site-ul ONU.

Ziua internaţională pentru reducerea riscului dezastrelor a fost desemnată prin rezoluţia 64/200 a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), care a decis în 2009 marcarea acestei zile în fiecare an la 13 octombrie, informează Agerpres.

Foto credit: Ziarul Lumina