Vineri, 4 mai 2018, la Sediul Centrului Eparhial din Miercurea Ciuc, în contextul „Anului Omagial al unităţii de credinţă şi de neam şi Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918”, a avut loc jurizarea Concursului Național Cultural-Artistic „Unirea: Liberatate și Unitate” în Episcopia Covasnei și Harghitei.

Drept urmare, după realizarea jurizărilor de la nivelul Protoieriilor, un număr de 4 Poiecte au ajuns pe masa de lucru a Comisiei de Evaluare de la Nivelul Eparhial, fiecare reprezentând locul I al Protopopiatului din care face parte Școala/Parohia participantă.

Din comisia de evaluare au făcut parte: Prof. Mîndru Elena Inspector Școlar, Prof. Bandas Luminița Ramona Prof. Limba și Literatura Română, Pc.Pr.Cristinoi Cristian Consilier Social al Episcopiei Covasnei și Harghitei și Pc.Pr. Panciu Laurențiu-Gabriel, Inspector pentru Cateheză și activități cu tineretul la nivel Eparhial. În urma jurizării  s-a hotărât următoarea clasare a participanților:

-Locul I: Pentru Județul Covasna, Protopopiatul Buzăul Transilvan, Parohia Întorsura Buzăului, cu proiectul „Trăire, simțire, recunoștință”, coordonat de Pr. Popica Ciprian;

-Locul I: Pentru Județul Harghita, Protopopiatul Călimani, Parohia Toplița I, cu proiectul „Unitate prin limbă și credință”, coordonat de Pr.Stoian Adrian;

-Locul II: Pentru Județul Harghita, Protopopiatul Călimani, Parohia Călimănel, cu proiectul „Responsabilitate în unitate”, coordonator Pr. Cătinean Petru;

Locul III: Pentru Județul Harghita, Protopopiatul Miercurea Ciuc, Parohia Gheorgheni, cu proiectul „Ca toți să fie una”, coordonator Pr. Vatamanu Florin Elisei.

Câștigătorii locului I la etapa Eparhială, pentru fiecare Județ, vor reprezenta Episcopia la momentul festiv al Hramului istoric al Catedralei Patriarhale, din 21 mai 2018, la București, urmând a fi premiați de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, pentru lucrarea realizată, precum și ca model pentru intensificarea vieții pastoral-misionare și filantropice bisericești.

Preasfinția Sa, Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei a adresat binecuvântarea sa tuturor celor care s-au implicat și au participat activ la buna desfășurare a acestui Concurs, cadre didactice, elevi și cler din Episcopia noastră.