Hramul istoric al Catedralei Patriarhale a găzduit și-n acest an evenimentul festiv al premierii câștigătorilor Concursului Național Catehetic „Hristos: Sufletul satului meu”, desfășurat în contextul Anului omagial al satului românesc (al preoţilor, învăţătorilor şi primarilor gospodari) și comemorativ al patriarhilor Nicodim Munteanu şi Iustin Moisescu şi al traducătorilor de cărţi bisericeşti.

Delegația câștigătoare a Episcopiei Covasnei și Harghitei a fost format din doi tineri, reprezentanți ai grupelor de cateheză parohială care s-au clasat pe locul I din fiecare Județ al Eparhiei, pecum și doi însoțitori, un cleric și un cadru didactic de specialitate.

Aceștia ne-au mărturisit: “Zilele de 20 și 21 mai au fost două zile cu încărcătură emoțională pentru mine ca participant la festivitatea de premiere a Concursului catehetic „Hristos: sufletul satului meu”. Încă de la sosire am fost întâmpinați cu ospitalitate de către gazde, apoi ne-am deplasat la Palatul Patriarhal unde am avut parte de o experiență culturală de neuitat. Ne-am întâlnit cu Sfinţii Împăraţii Constantin şi Elena, cu Sfântul Dimitrie Basarabov şi Sfântul Nectarie Taumaturgul, prin închinarea la Sfintele Moaşte.  Ziua sărbătoririi Sfinților Împărați Constantin și Elena, Hramul istoric al Catedralei Patriarhale,  a debutat cu participarea la Sfânta Liturghie, la Altarul de vară, moment propice pentru a ne ruga și a mulțumi Domnului pentru ajutorul pe care ni l-a dat în câștigarea concursului în județul nostru. Punctul culminant, în ceea ce privește emoțiile avute, a fost acela în care am avut ocazia de a fi aproape de Preafericitul Patriarh Daniel care ne-a oferit premiile și binecuvântarea. Mulțumim tuturor organizatorilor pentru modul exemplar în care s-au desfășurat cele două zile.” Prof. A.M.

Aceste moment duhovnicești au fost trăite cu multă bucurie și de elevul S.C. care a reprezentat grupa catehetică câștigătoare din Județul Covasna: „Pe parcursul experienței din ultimele două zile m-am simțit foarte bine! Totul a fost frumos și aranjat cum nu se putea mai bine, iar pe colegii de camera, pe care i-am avut, îi stimez și îi respect deoarece m-au tratat ca pe fratele lor! Pe lângă acestea, am avut ocazia să-l revăd pe Preafericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, și pe alți Preasfințiți Părinți, preoți și diaconi! De asemena, am avut marea ocazie de a mă închina la Sfintele Moaște ale Sfinților! În plus, pe lângă toate aceste experiențe, poate unice pentru suflet, am avut și un profesor însoțitor care m-a tratat ca pe propriul copil și m-a îndrumat spre bine! La concursul la care am participat a fost implicat și părintele meu duhovnic care m-a îndrumat spre calea cea bună și m-a ajutat cu sprijinul părinților mei să-l cunosc pe Dumnezeu și să-I mulțumesc pentru toate câte îmi dă! Totul a fost minunat și îmi doresc să se mai organizeze astfel de concursuri la care să pot participa. În câteva cuvinte: m-am simțit ca acasă!”