În perioada decembrie-martie 2016 a avut loc în Eparhia Covasnei și Harghitei Concursul Național de Creație „Biserica și Școala din sufletul meu”, organizat cu binecuvântarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (Temei nr. 8319 /03.11.2015), de Sectorul teologic-educaţional al Patriarhiei Române în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale,prilejuit de „Anul omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox şi Anul comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul şi al tipografilor bisericeşti la împlinirea a 300 de ani de la moartea sa martirică (1716-2016)”

La nivelul Episcopiei noastre au participat reprezentanți a tuturor celor patru protopopiate, coordonați sub ascultarea Centrului Eparhial, prin Sectorul pentru Cateheză și Tineret, de Preoți dedicați și implicați, Responsabilii activităților cu Tineretul de pe raza acestora.

Proiectul desfășurat a reprezentat liantul care a unit peste 40 de coordonatori clerici, cadre didactice de specialitate, și nu numai, membrii ai comunității, reprezentanți ai mass-mediei locale, precum și un număr impresionant de peste 500 de beneficiari educabili, direct implicați care s-au evidențiat prin talentul și dăruirea cu care și-au redactat lucrările în jurul unui ideal comun, și anume acela al comuniunii prin credință și cultură.

Perioada desfășurării Proiectului a  întrunit nu numai personalul clerical și învățătoresc la nivel parohial, ci a angrenat în marele mecanism al educației religios-morale toți pilonii societății autentice românești, anume triada Biserică-Școală-Familie, sub purtarea de grijă a Stăpânului Hristos, atingându-și potențialul maxim urmărit prin responasabilitate și dăruire, dăinuire și înveșnicire în ideea educației formale realizate prin Instituțiile abilitate de Învățământ și a necesității colaborării cu educația nonformală, de tipul Școală de Duminică, prin catehizare și responsabilitate clerical-misionară în rândul educabililor din Școală prin programe variate care să deschidă noi orizonturi și să ofere noi viziuni în vederea continuării educației, cu precădere în mediile defavorizate sau predispuse abandonului școlar după învățămânul obligatoriu, dar și a motivării, responabilizării și recunoașterii calitățiilor intelectuale ale elitelor de pe raza Eparhiei.

Alcătuirea Portofoliilor a reprezentat punctul central fizic al derulării activităților, dar la nivelul simbolismului, importanța s-a plecat mai mult spre dezvoltarea sentimentului acceptării aproapelui și a idelilor lui, a dezvoltării aptitudinilor artistice atât individuale, cât și colective, precum și a muncii în echipă.

Toate aceste acte descriu defapt sfatul Evanghelic al Mântuitorului Hristos, Profesorul Arhetipal, și chipul Cunoașterii nemijlocite, care zice: „Poruncă nouă dau vouă, să vă iubiți unul pe altul, precum v-am iubit și Eu” (Ioan 13, 34; 15, 12).

Așadar, pe lângă deprinderea iubirii față de Școală cu toate etapele și ramificațiile ei, se urmărește și conștientizarea sublimului trăirii autentice a creștinismului ortodox, cu finalitate în fața Potirului, imagine reală a prezenței prin Trupul și Sângele Său, a Împăratului Hristos Dumnezeu.

În urma realizării Jurizării la nivel de Protopopiat de către Comisii de specialitate a lucrărilor întocmite, au fost înaintate către Centul Eparhial, pentru Sectorul de Cateheză și Tineret, un număr de 12 Portofoli.

După realizarea evaluării Proiectului de către o Comisie delegată de Preasfinția Sa  Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, alcătuită din Inspector Școlar Prof. Mândru Elena, Inspector eparhial pentru Cateheză și Tineret, Pr. Panciu Laurențiu-Gabriel și Profesor de Limba și Literatura Română, Prof. Cozariuc Luminița-Ramona, în data de 9mai2016, s-a decis alegerea spre înaintare către Patriarhia Ortodoxă Română, Sectorul Teologic-Educațional, a Portofoliului câștigător a locului I, intitulat generic „Hristos în mijlocul nostru” : Parohia Bălan, Protopopiatul Miercurea-Ciuc, Orașul Bălan, Jud. Harghita, reprezentată de Părinții Parohi Cristian Cristinoi și Zaharia-Marius Munteanu, în parteneriat cu Școala din localitate, Liceul Tehnologic „Liviu Rebreanu”, sub îndrumarea Prof. Dr. Nemeș Cristina-Gabriela, fiind implicați un număr de 59 de educabili, elevi ai claselor IX-XII.

Pe locul doi s-a clasat portofoliul ,,Lumina Credinței”, realizat de Parohia Ortodoxă Miercurea Ciuc I, reprezentată de Pr. Bijec Teodor- Eugen, și Colegiul Național „Octavian Goga”și Școala Gimnazială „Liviu Rebreanu” din Miercurea Ciuc, Protopopiatul Miercurea Ciuc, prin Prof. Cimpoieșu Anamaria și  Prof. Bănucu Florin.

Locul trei revine lucrării intitulate „Lucrări ale iubirii milostive”, a Parohiei Subcetate, Protopopiatul Călimani, reprezentată de Pr. Ciubucă Marius Traian, și Liceul „Miron Cristea”,Subcetate, responabil fiind Prof. Pulhac Bogdan-Ionuț.

Proiectul câștigător va reprezenta Eparhia Covasnei și Harghitei la Faza Națională, la care, delegații parohiei câștigătoare, vor fi prezenți la București în data de 21 mai 2016, la hramul Catedralei Patriarhale și premiați de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

A consemnat Pr. Panciu Laurențiu-Gabriel,

Inspector eparhial pentru Cateheză și Tineret.