La praznicul Sfintei Treimi, Catedrala mitropolitană din Sibiu și-a sărbătorit hramul. Credincioșii din cetatea transilvăneană și din împrejurimi au umplut locașul de cult la Sfânta Liturghie din ziua hramului. Slujba religioasă a fost oficiată de un sobor de arhierei din care au făcut parte Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, Preasfințitul Sofronie, Episcopul Oradiei, Preasfințitul Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, Preasfințitul Visarion, Episcopul Tulcii și Preasfințitul Ilarion Făgărășanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului. Alături de ierarhi s-au aflat cadre didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu, consilieri eparhiali, protopopi și slujitori ai Catedralei mitropolitane. Răspunsurile liturgice au fost date de Corala „Timotei Popovici” a Catedralei mitropolitane din Sibiu, dirijată de pr. lect. univ. dr. Dan Alexandru Streza și de Corul „Anastasis” al Catedralei episcopale din Deva, dirijat de Paul Dorin Kladni.

Ocrotirea Preasfintei Treimi

Cuvântul de învățătură de la Sfânta Liturghie a fost rostit de IPS Mitropolit Irineu care a vorbit credincioșilor despre taina Sfintei Treimi și lucrarea celor trei Persoane divine în lume.

„Mărturisim că Preasfânta Treime are aceeași Ființă. Ființa este în toate cele trei Persoane ale Sfintei Treimi, Tatăl o împărtășește Fiului prin naștere și Duhului Sfânt prin purcedere. Toate Persoanele sunt egale și au aceeași Ființă, care este identitatea Persoanei, este conținutul Persoanei. La Preasfânta Treime această Ființă este egală în Tatăl, în Fiul și în Sfântul Duh, nu se separă, nu se desparte și nici nu se împarte”, a subliniat ierarhul.

La finalul Sfintei Liturghii, diaconul Adrian Nicolae Ursu a fost hirotesit arhidiacon. IPS Mitropolit Laurențiu le-a mulțumit apoi ierarhilor veniți la hramul Catedralei mitropolitane din Sibiu, preoților, oficialităților și tuturor credincioșilor participanți la această sărbătoare deosebită.

„Ziua acesta este cea mai importantă sărbătoare pentru Catedrala noastră. Preasfânta Treime ne-a fost nouă, românilor, ocrotitoare. De aceea, cei care s-au luptat, au dorit și au împlinit această lucrare, începând cu Sfântul Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei și ajungând la cel de-al treilea Mitropolit al Ardealului care a ridicat această Catedrală, au avut multă ocrotire din partea Sfintei Treimi, așa cum a avut și dorința de unitate a  tuturor românilor din cele trei provincii românești. Și iată că anul acesta sărbătorim 100 de ani de la această lucrare pe care Sfânta Treime a împlinit-o cu noi, românii”, a spus IPS Mitropolit Laurențiu.

Hramul Catedralei mitropolitane din Sibiu s-a încheiat în fața locașului, unde cele două coruri și o fanfară au interpretat mai multe cântece patriotice.

Sursă: Mitropolia Ardealului