În Parohia Iarăș, Protopopiatul Sfântu Gheorghe în ziua de 19 august 2017 s-a așternut tristețea, care a îmbrăcat întreaga comunitate în haine cernite, încă de la aflarea veștii neașteptatei treceri în Împărăția Cerurilor a celui care până în urmă cu câteva zile le mângâia frunțile, îi asculta și le dădea de sub epitrahil sfaturile cele de trebuință în vederea dobândirii mântuirii.

Părintele Paroh Vasilcoi Lucian, în urma unei boli necruțătoare a trecut la Cel pe care L-a slujit de peste 20 de ani, cu frică și credință, lăsând în urmă frumoase împliniri și roade duhovnicești, pe care bunii săi credincioși le-au gustat de-a lungul timpului, urmând a păstra numele cel bun al părintelui în suflet, alături de buna sa învățătură, pe care le-a dăruit-o.

Păstorind credincioșii parohiei Iarăș, satul său natal, Părintele a reușit să înzestreze prin binecuvântarea lui Dumnezeu și purtarea de grijă a Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, pe atunci chiriarh al locului Sfânta Biserică cu podoabe liturgice și odăjdii, iar cea mai mare împlinire, fiind cea a hainei picturii.

Fiind născut la data de 18 Iulie 1971 din părinții Eugen și Lucica Vasilcoi , în satul Iarăș, urmează cursurile inferioare ale școlii din satul natal îmbogățindu-și și definitivându-și cursurile superioare în cadrul Facultății de Teologie Orodoxă din București.

Făcând parte din prima generație de slujitori ai Sfintelor Altare din nou înființata Eparhie a Covasnei și Harghitei, primește Taina Preoției din mâinile  Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, fiind numit preot pentru parohia Baraolt. O dată cu vacantarea Parohiei din satul natal se înapoiază ca preot slujitor, continuând activitatea predecesorului său și schimbând în bine sufletele celora cu care intră în contact.

Biruit de o boală grea își încredințează sufletul în mâinile Stăpânului Ceresc, aștepând Învierea morților și viața veacului ce are să fie.

Astăzi, 19.08.2017, prohodit într-un sobor sporit de preoți și diaconi, a fost depus în Biserica Parohială, unde sub protia Preasfințitului Părinte Andrei, colegi, credincioși și slujitori ai Sfintelor Altare au venit spre a înălța o rugăciune și a aduce o mângâiere rudeniilor îndurerate.

Au existat luări de cuvânt ale Ierarhului locului, Preasfințitul Părinte Andrei, precum și Părintele Gheorghe Colțea, Protopopul Protopopiatului Bran-Zărnești, fiu al satului, și Părintele Ioan Bercu, Protopop al Protopopiatului Sfântu Gheorghe. În cuvântul de învățătură s-a prezentat viața și activitata pastoral-misionară a părintelui, dar s-a arătat și necesitatea păstrării vii a credinței în Dumnezeu, prin urmarea sfaturilor dăruite credincioșilor de părintele în această viață.

Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească în sânurile Părintelui nostru Avraam și cu drepții să-l numere! Veșnica lui pomenire!