,,Doamne, Dumnezeul nostru, Care ne-ai făcut și ne-ai adus în această viață, Cel ce ne-ai arătat căile spre mântuire și ne-ai descoperit tainele cerești…Binevoiește dar, Doamne să fim slujitori ai Noului Legământ și săvârșitori ai Sfintelor tale Taine.”

( Litrughia Sf. Vasile cel Mare, Rugăciunea punerii- înainte)

Astăzi, 31 decembrie, la ceas de seară pentru ultima oară au răsunat clopotele Catedralei Episcopale pentru anul 2015, și pentru întâia oară pentru 2016, adunându-i pe credincioșii harghiteni ai orașului Miercurea Ciuc, spre a petrece trecerea civilă dintre ani în loc de comuniune liturgică, sub ocrotirea Stăpânului Hristos și a Sfinților Săi.

În ziua de 1 ianuarie prăznuim Tăierea împrejur cea după trup a Domnului noastru Iisus Hristos, precum și pe Sfântul Vasile cel Mare, arhiepiscoplul Cezareei- Capadociei, evenimente ce au fost marcate de prezența și slujirea Sfintei Liturghii a patronului ceresc al acestei zile, Sf.Vasile cel Mare- de Preasfinția Sa, Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi.

Bucuria a fost completată de prezența unui număr mare de credincioși care au ales darurile cele cerești și bucuriile cele netrăcătoare ce se revarsă din Biserică, în locul celor vremelnice ale lumii.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de Pr.Consilier Administrativ Bisericesc Teodor Bijec, care a subliniat importanța praznicului ce primează ,,tradițiilor”venite din afară. Deasemenea accentul a căzut pe cuvintele Sf.Ignatie Teoforul, care spune:,, acolo unde este Ierarhul, acolo este Biserica, acolo este Hristos”.

După rugăciunile Te Deumu-ului de început de an, Preasfinția Sa i-a binecuvântat pe credincioșii prezenți, dimpreună cu familiile lor, amintindu-le de importanța Bisericii în viața cotidiană: ,, Biserica noastră, Mama noastră, iubiții mei fii sufletești este cea care ne-a ținut, ne ține și ne va ține mereu strânși uniți în jurul idealului suprem- mântuirea noastră. Stând alături de Ea în clipele de bucurie veți dobândi puterea de a stărui în rugăciune și-n clipele de întristare. Praznicul de azi amintește de importanța numelui fiecăruia dintre noi, nume cu care Hristos ne cheamă spre a ne aduna de-a pururea în jurul Potirului, spre a primi viața cea veșnică. La mulți și binecuvântați ani, frățiilor voastre și celor din casele frățiilor voatre.”

Pr.Drd.Panciu Laurențiu- Gabriel

 MG 6964

 MG 6968

 MG 6996