În cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej Preasfințitul Andrei le-a vorbit credincioșilor prezenți despre lucrarea Maicii Domnului în istoria mântuirii neamului omenesc. Prin ascultarea și smerenia Sa, Maica Domnului a mijlocit la venirea în lume a Domnului Iisus Hristos. Sfinții Părinți Ioachim și Ana, părinții trupești ai Maicii Domnului au primit darul nașterii Sale, cât și făgăduința acestora de a-și închina copilul la Templu încă din fragedă copilărie în semn de recunoștință pentru darul nașterii de prunci. Preasfinția Sa a explicat numele Maria al Maicii Domnului, mama mamelor noastre și a noastră tuturor:

Marie, nume preasfânt,

În ceruri și pe pământ,

Când aud numele tău,

Tresaltă sufletul meu.

Maria este cel mai sfânt nume în cer și pe pământ, cele cinci litere ne aduc aminte de femeile virtuoase din Vechiul Testament.

M – Miriam Proorocița, sora lui Moise. Maica Domnului proorociță prin excelență. „Că de acum mă vor fericii toate neamurile” (Luca 1;48)

A – Ana, mama lui Samuel, femeia lui Elcana s-a dus la cortul Lui Dumnezeu din Silo și stăruia în rugăciune. Maica Domnului pururea se roagă pentru noi păcătoșii.

R – Rahela, soția lui Iacob cea prea frumoasă. Maica Domnulu cea mai sfântă și frumoasă dintre femei.

I – Iuditha, viteaza care a tăiat capul lui Olofern, soția regelui Manase. Maica Domnului este cea care zdrobește capul șarpelui.

A – Abigail, soția lui Nabal, ea l-a hrănit pe proorocul David când peregrina prin munți și nu avea ce mânca. Maica Domnului este cea mult milostivă cu noi păcătoșii.

Născătoarea de Dumnezeu ne este nouă credincioșilor model de dragoste jertfelnică și iubire autentică. La momentul potrivit din cadru Sfintei Liturghii Preasfinția Sa a săvârșit slujba hirotoniei întru diacon a tânărului Lucian… La final a mulțumit Maicii starețe Ecaterina și obștii Sfintei Mănăstiri pentru dragostea cu care țin aprinsă candela ortodoxiei românești la cea mai veche Mănăstire din cadrul Episcopiei Covasnei și Harghitei care datează din secolul al VII-lea , ctitoria doamnei Safta. A felicitat pe cei care poartă numele Fecioarei Maria.

 

Consilier Comunicații Media Alexandru Moroianu