Astăzi, în Duminica a 8-a după Paști, zi în care prăznuim Pogorârea Sfântului Duh, credincioșii din municipiul Miercurea Ciuc s-au bucurat de binecuvântarea  Ierarhului locului, a Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei.

Acesta a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie urmată de „Vecernia plecării genunchilor” la Catedrala Episcopală „Sfântul Ierarh Nicolae și Acoperământul Maicii Domnului” din localitate.

Preasfinția Sa în cuvântul de învățătură a conturat raportul dintre opera Duhului Sfânt și urmările lucrării sfințitoare ale Acestuia: „În Evanghelia după Luca ni se spune că Duhul lui Dumnezeu este apa cea vie, dătătoare de viață, fapt ce-l aflăm și din convorbirea Mântuitorului cu femeia samarineancă. Noi știm că Apostolii au vorbit în limbi, pentru că Duhul lui Dumnezeu a descoperit celor din diaspora adevărul Evangheliei lui Dumnezeu, prin gura acestora, astfel încât fiecare înțelegea în limba înstăinării lui lucrarea mântuitoare a cuvintelor dumnezeiești. Sfântul Apostol Pavel ne spune așa: Biserica este trupul lui Hristos, adică, preoția sfințitoare revărsată în și prin Duhul lui Dumnezeu în Episcopi, și prin punerea mâinilor acestora în Preoți, Diaconi atât ai preoției de mir, cât și monahale, ca pecete a Apostoliei întru Domnul”.

În cadrul slujbei Vecerniei ce se săvârșește în ziua Rusaliilor, după Sfânta Liturghie, prin cele 7 rugăciuni sfințitoare rostite de Slujitorii Sfântului Altar, au fost binecuvântate ramurile de tei și de nuc, care simbolizează pe Duhului Sfânt care s-au pogorât în chip de limbi de foc asupra Sfinților Ucenici și Apostoli ai Mântuitorului. Aceste ramuri au fost împărțite tuturor credincioșilor spre a fi duse la casele lor în semn văzut al binecuvântării dumnezeiești.

Tot astăzi, Preasfințitul Părinte Andrei a oficiat slujba punerii pietrei de temelie a Paraclisului Episcopal din incinta Centrului Eparhial al Episcopiei Covasnei și Harghitei, din Miercurea Ciuc.

Noua biserica va purta hramurile „Soborul Sfinților Apostoli și Sfântul Cuvios Irodion de la Lainici”.