În ziua pomenirii Sfinților Apostoli Petru și Pavel – ocrotitorii municipiului Deva, miercuri, 29 iunie 2022, Catedrala Episcopală din Deva și-a sărbătorit hramul de vară. Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, și Preasfințitul Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei, împreună cu un sobor de preoți și diaconi. La slujbă au fost prezenți și Preasfințitul Părinte Daniil Densușeanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei, și Preacuviosul Părinte Arhimandrit Zaharia Zaharou de la Mănăstirea „Sfântul Ioan Botezătorul” din Essex – Anglia. Răspunsurile liturgice au fost oferite de către Corala „Sfântul Ierarh Nicolae” a Catedralei Episcopale, dirijată de Preotul Daniel Balea.

La finalul Sfintei Liturghii a fost oficiată o slujbă de pomenire pentru vrednicul de pomenire Episcopul Gurie – ctitorul eparhiei hunedorene, înmormântat în pronaosul Catedralei devene.

Preasfințitul Părinte Episcop Nicodim a rostit cuvântul de învățătură, prezentând câteva aspecte din viața Sfinților Petru și Pavel, aspecte datorită cărora cei doi mari corifei ai Apostolilor sunt cunoscuți ca pilde de smerenie și oameni ai rugăciunii, modele vrednice de urmat pentru creștinii din toate vremurile.

A vorbit apoi Arhipăstorul hunedorean, Preasfințitul Părinte Episcop Nestor, care a adresat mulțumiri Preasfințiților Părinți Episcopi, Părintelui Arhimandrit Zaharia Zaharou, reprezentanților autorităților județene și locale, soborului slujitor și tuturor credincioșilor prezenți la sărbătoarea ocrotitorilor Catedralei și ai municipiului Deva.

Sursă: Episcopia Devei și Hunedoarei