Astăzi, 5 Noiembrie 2017 Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei a slujit Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală „Sfântul Ierarh Nicolae și Acoperământul Maicii Domnului” din Miercurea Ciuc. Sub protia Preasfinției Sale s-a aflat un sobor de preoți și diaconi.

Preasfinția Sa a cuvântul de învățătură rostit în Catedrala Episcopală a spus: „Parabola cuprinde două acte consecutive, se petrec în planuri diferite, Aici și Dincolo. Bogatul se veselea zilnic, îmbrăcat în porfiră și în vison, despre unii ca aceștia Dumnezeu a spus: „Nu îmi voi aduce de numele lor pe buzele mele”(Psalmul 15 versetul 4). Dumnezeu nu-și amintește de cei lipsiți de omenie, insensibili, nepăsători față de cei din jur, de cei iubitori de mândrie, de cei iubitori de slavă și patimi trupești. Psalmistul cere „Dumnezeule desparte-mă de oamenii acestei lumii ce-și iau parte în viață” (Psalmul 16 versetul 14). Săracul Lazăr zăcea înaintea porții lui plin de bube poftind să se sature din cele ce cădeau de la masa bogatului. Lazăr era paralitic și suferea de o boală epidermică, bubele secretau sânge și puroi iar câinii îi lingeau bubele lui. Știm că orientalii la mese se ștergeau pe mâini cu bucăți de pâine care le aruncau sub masă mâncând câinii de companie. Boala și sărăcia i-a urgentat sfârșitul lui Lazăr, a murit și a fost dus de către îngeri în sânurile lui Avraam. Îl aflăm bucurându-se de onorurile cele mai înalte. Sânul lui Avraam este o denumire a locului unde stau cei aleși la ospățul ceresc, locul cel mai înalt al celor drepți. Bogatul a murit și a fost înmormântat, sufletul lui s-a dus în iad. Dureros! Iadul, ne spune Sfânta Scriptură este locul petrecerii sufletelor în așteptarea Învierii, interesant este că se puteau vedea. Bogatul descoperă pentru prima data rugăciunea :„Părinte Avraame, fie-ți milă de mine” (Luca 16;24). Cutremurătoare cerere, cel care niciodată nu a avut milă descoperă importanța milosteniei. Bogatul primise focul și viermele neadormit, jarul pe care și l-a agonisit datorită comportamenului său în relație cu aproapele și nicidecum că era bogat. Să nu plecăm din această lume cu sufletul gol de virtute ci să câștigăm răsplata lui Lazăr adică viața cea veșnică.”

La sfârșitul Sfintei Liturghii Preasfinția Sa i-a binecuvântat pe credincioșii prezenți urându-le o săptămână binecuvântată. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de către corala Episcopiei.