Slujba Canonului Mare al Sf.Andrei Criteanul în prima miercure din Postul Mare a fost săvârșită de ierarhul locului la Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” de la Izvoru Mureșului.

În cuvântul de învățătură Preasfinția Sa a subliniat : „ Pocăința unită cu postul ne pregătesc în această perioadă pentru a învia din patimi și păcate. Rugăciunea este mai intensă în această periodă unită cu postul. Diavolul încearcă totdeauna să îndepărteze pe om de la asemănarea cu Dumnezeu, îi răpește ocaziile de transfigurare sau de creștere în har când îl desfigurează prin patimi egoiste sau cădere în păcat.

Perioada aceasta de post si rugăciune trezește în sufletele noastre dragostea de Dumnezeu Creatorul. Omul fiind o ființă teologică se hrănește din comuniunea iubirii cu Dumnezeu a rugăciunii și ascultării cuvântului lui Dumnezeu. Noi înainte de a mânca ne rugăm lui Dumnezeu iar înainte de a ne cumineca cu trupul si sângele Mântuitorului Hristos, postim de bucate dar ne hrănim cu rugăciunile Bisericii și cu cuvintele Sfintei Evanghelii și al Sfintelor Slujbe. Postim împreună cu Biserica, reducem hrana materilă iar în locul ei înmulțim hrana spirituală.

În timpul postirii pe lângă lăcomia materială vine și ispita poftei de stăpânire de aceea ne rugăm împreună cu Sf. Efrem Sirul „Iar duhul stăpănirii și al grăirii în deșert nu mi-l da mie”. Numai când avem smerenie, pocăință și rugăciunea, atunci postul devine folositor.

Îmbunătățirea sufletului este comoara cea mai mare când postirea noastră devine un suflet plin de bunătăți.Să slujim Domnului cu frică că nimic nu mântuiește sufletul ca milostenia unită cu postul care izbăvește pe om din moarte.”

Consilier Comunicații Media Alexandru Moroianu