Astăzi când Sărbătorim Botezul Domnului, Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală din Miercurea Ciuc după care a săvârșit slujba Sfințirii Aghiasmei Mari.

În cuvântul de învățătură Preasfinția Sa a spus: „ La Crăciun îl vedem pe Fiul lui Dumnezeu mititel înfășețel, iar la bobotează îl vedem matur la vârsta de 30 de ani. Minunea botezului s-a petrecut în apa Iordanului, la drumul mare care trecea spre Palestina. Botezul a fost un fapt real, o dublă Epifanie sau Revelație. Ioan Botezătorul, profet de mare anvergură îndemna poporul zicând : „Pocăiți-vă că s-a apropiat Împărăția Cerurilor” (Matei 3;2). Cine v-a întemeia această împărăție? Nu spunea cine o v-a întemeia dar o pregătea prin botezul pocăinței. Când s-a apropiat Fiul lui Dumnezeu la botez Ioan îl oprea zicând : „Eu am trebuință să fiu botezat de Tine și tu vi la mine?”. Îl numește Mielul lui Dumnezeu, simbolul blândeții, cel ce ridică păcatul lumii. Paradoxul creștinismului – Ridică păcatul lumii pe umerii Săi și le duce ca pe o povară. El nu avea de ce se boteza pentru că nu avea păcat, a fost drept pentru că a îndeplinit voia lui Dumnezeu. S-a Întrupat ca să sufere pentru neamul omenesc, de aceea îi răspunde Botezătorului : „Lasă acum, că așa se cuvine nouă să împlinim toată dreptatea”. Botezătorul L-a ascultat și L-a botezat. Glas din cer s-a auzit zicând „Acesta este Fiul Meu cel iubit întru care am binevoit”(Matei 3;17). Botezul Domnului a fost cadrul cosmic ca să se arate Sfânta Treime. O dublă arătare, Iisus Hristos este prezentat în public de către Sfântul Ioan Botezătorul și Revelația Sfintei Treimi. Tatăl niciodată nu se arată dar se face auzit. Duhul Sfânt s-a văzut pogorându-Se ca un porumbel și venind peste El.”(Matei 3;16).

Aghisma Mare este apa sfințită în Ajunul Bobotezei și în ziua de Bobotează, ea este sfântă și sfințitoare celor care o primesc cu credință ca dar al lui Dumnezeu făcut oamenilor.

Toți cei prezenți la Sfânta Liturghie au fost stropiți cu apa sfințită. Răspunsurile la strană au fost date de corala Catedralei Episcopale.