Sâmbătă 23 Aprilie 2016, Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi, a slujit în Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Municipiul Sfântu Gheorghe din Județul Covasna, cu prilejul sărbătoririi hramului acesteia.

În cuvântul de învățătură Preasfințitul Andrei a subliniat faptul că Sfântul Mare Mucenic Gheorghe prin vitejia sa în credința lui Hristos, a biruit deșertăciunile lumii păgâne mărturisind până la moarte martirică dreapta credință în Cel care este biruitorul iadului și al morții. În fața acestei mărturisiri, împăratul Dioclețian a dat ordin ca ofițerului Gheorghe să i se aplice pedeapsa capitală prin tăierea capului. Și astfel ostașul împăratului păgân Dioclețian devine mucenic al lui Hristos și al Bisericii Sale, în ziua de 23 Aprilie din anul 303, zi în care este pomenit și în sinaxarul Bisericii. Sfântul Mare Mucenic Gheorghe s-a bucurat în decursul istoriei de multă prețuire și cinstire din partea poporului român. Multe biserici s-au ridicat în numele său care îl au ca ocrotitor. În Episcopia noastră există Municipiul Sfântu Gheorghe din Județul Covasna și orașul Gheorgheni din Județul Harghita care îl au ca ocrotitor. Mai multe orașe și sate din țara noastră, Giurgiu, Sângiorgiu, Sângeorz  și un braț al Dunării îi poartă numele. Numele său este purtat de atâția bărbați și femei ceea ce arată că la noi există un adevărat cult pentru acest ostaș martir. Sfântul Mare Mucenic Gheorghe trebuie să fie în primul rând un model pentru ostașii țării noastre. Ei sunt primii chemați să se jertfească pentru neam și pentru țară, au datoria să fie și eroii credinței ucenici ai lui Hristos Domnul. Sfântul Gheorghe trebuie să fie un exemplu de bărbăție în fața prigonitorilor, dușmanilor Bisericii.

După sfârșitul Sfintei Liturghii Preasfinția Sa a vizitat prima școală românească care datează din secolul al XVII-lea din incinta Bisericii monument istoric.

 

Consilier Comunicații Media Alexandru Moroianu