Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Andrei, pe data de 06 septembrie în Parohia Ortodoxă Bălan s-au desfășurat activități educative având ca beneficiari un număr de 80 de tineri. Tinerii, în perioada 03-08 septembrie, participă la ”Tabăra de comunicare în limba română” organizată de către Asociația Felcsik în parteneriat cu Asociația Sufletul Hășmașului în localitatea Bălan, unde un număr de 40 de tineri din clasele II-IV cu predare în limba maghiară care provin din localități din Ciucul de Sus s-au alăturat altor 40 de copii români din Bălan. Scopul taberei a fost acela de a folosi și cunoaște limba română dar și a stimulării comunicării între copiii români și maghiari.

Astfel, miercuri 06 septembrie 2017, în incinta Bisericii Ortodoxe din Bălan s-au desfășurat diverse activități și jocuri menite să socializeze grupul țintă, datorită implicării preoților parohi Cristian Cristinoi și Mircea Fărcaș, a profesorului de religie diac. Ciudin Lucian, a dascălilor de la cele două unități școlare din localitate: Liceul Tehnologic Liviu Rebreanu și Școala Gimnazială Geo Bogza, amintind și sprijinul Primăriei Bălan prin prezența domnului primar Gyuri Iojiban.

Copiii au fost împărțiți pe mai multe grupe desfășurându-se diverse activități: vânătoarea de comori, X și 0, memory, cercul numelor, corpul, concurs de bătut toaca, s-a format un lanț uman în jurul bisericii și s-a cântat Cântecul Prieteniei în ambele limbi, preoții au săvârșit o slujbă pentru începutul anului școlar, iar la sfârșitul activităților toți cei prezenți au primit dulciuri și iconițe.