În perioada 17 – 21 august 2022, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei s-a desfășurat spre bucuria copiilor, a V-a ediție a Taberei de vară ,,La poalele Călimanilor”din Bilbor. Organizatorii acestei tabere au fost: Parohia Ortodoxă Română Bilbor, Asociația Filantropia Bilbor, Primăria comunei Bilbor și Consiliul local al comunei Bilbor. Parteneri ai acestei minunate tabere au fost: Episcopia Ortodoxă Română a Covasnei și Harghitei, Protopopiatul Călimani, Școala Gimnazială ,, O.C. Tăslăuanu” din Bilbor,  Asociația “Sfântul Stelian alături de copii” Tunari, S.C. Aqua Bilbor S.R.L, SC. Aqua Carpatica S.R.L.,Asociația Joy Camps Romania, Inspectoratul de Jandarmi Harghita, Serviciul de Ambulanță Harghita, și Inspectoratul Școlar Județean Harghita.

Pentru comunitatea noastă zilele de tabără au devenit o sărbătoare deoarece cu mic cu mare în duh de bucurie și pace sufletească copiii noștri au participat la activitățiile propuse de organizatori. Fiecare zi a taberei a început cu rugăciunea de dimineață, pentru ca bunul Dumnezeu să ne ocrotească pe parcursul desfășurării activităților. Seara nu putea să se termine fără a-i mulțumi lui Dumnezeu în rugăciunea de seară pentru toate lucrurile frumoase și bune pe care le-au primit prin programul alcătuit de organizatori. Cei care s-au ocupat de organizarea activităților au fost animatorii Asociației Joy Camps Romania coordonați de către domnul profesor de religie Flavius Bolohan, alături de voluntarii Asociației Filantropia Bilbor. Activitățiile au fost împărțite pe ateliere ținăndu-se cont de particularitățile de vârstă și de dezvoltare mentală și fizică a fiecărui copil participant. Programul taberei a început în fiecare zi la ora 9 dimineața și s-a desfășurat în prima parte a zilei până la ora 13. De la ora 13 și până la ora 16 participanții au mers fiecare la casele lor pentru masa de prânz și odihnă. Activitățile au continuat în a doua parte a fiecărei zile până la ora 20. Pentru noi organizatorii a fost o mare bucurie atunci când curtea bisericii s-a umplut de murmurul și chiotele de bucurie ale copiilor.

În  prima zi a taberei după rugăciunea de dimineață și rugăciunea de deschidere a unei tabere creștine au avut loc momentele de pregătire și organizare a grupurilor în funcție de vârsta lor. Fiecare echipă a primit protecția unui sfânt: Sfântul Apostol Petru, Sfântul Apostol Pavel, Sfântul Mare Mucenic Efrem cel nou, Sfântul Ierarh Nicolae, Sfânta Împărăteasă Elena, Sfântul Mare Mucenic Gheorghe și Sfinții Martiri Brâncoveni. Ziua a continuat cu diferite ateliere: Spiritualitate și comunicare unde copiii au învățat diferite reguli de comportare în societate pornind de la marea poruncă a iubirii pe care Domnul nostu Iisus Hristos ne-a lăsat-o: „Să iubești pe Domnul Dumnezeul tău din toata inima ta si din tot sufletul tău si din toata puterea ta si din tot cugetul tău, iar pe aproapele tău ca pe tine insuți” (Luca 10,27); muzică și mișcare unde copiii noștri au învățat în primul rând cântări religioase cum ar fi: Sfinte Dumnezeule și axionul Cuvine-se cu adevărat; tir cu arcul și un ultim atelier al zilei de supraviețuire unde au învățat cum se montează un cort sau cum să aprindă un foc în natură într-un mod sigur și să protejeze natura.

A doua zi a taberei s-a desfășurat după același program, cu mențiunea că în a doua parte a zilei am primit vizita celor de la Serviciul de Ambulanță Harghita. Cei veniți spre a ne ajuta ne-au prezentat diferite metode de prim ajutor în caz de urgență.

Vineri în a treia zi, cei care ne-au înfrumusețat tabăra au fost cei de la Inspectoratul de Jandarmi Harghita și cei de la Poliția Română reprezentați de cei de la postul de poliție a comunei Bilbor. A fost făcută o prezentare a tehnicii din dotare dar și a unor moduri de acțiune a acestor instituții. De asemenea tot în această zi am avut-o alături de noi și pe doamna Alexandra Țifrea de la Centrul de Prevenire Evaluare și Consiliere Antidrog Harghita, care le-a vorbit copiilor despre efectele și urmările consumului de droguri, dar și despre dependența de alcool.

A patra zi a taberei a început pentru toți participanții cu Sfânta Taină a Spovedaniei. Cu mic cu mare toți copiii noștri au primit această Sfântă Taină și spre a se pregăti creștinește pentru începerea noului an școlar. Această zi le-a adus copiilor noștri noi surprize. Astfel că pe lângă activitățile prezentate mai sus s-a adăugat un ,,atelier” în care participanții au putut să se bucure de mai multe jocuri gonflabile, un traseu aplicativ numit Bilbor Expres, tiroliană, plasă de cățărare și Bilborball. În seara acestei zile toți participanții la tabără alături de părinții lor s-au bucurat de focul de tabără, tortul taberei și de surpriza pregătită de Primăria comunei Bilbor și anume focul de artificii.

Duminică 21 august a fost cea mai importantă zi a taberei. Toți participanții alături de animatorii și voluntarii taberei, dar și de organizatori au participat la Sfânta Liturghie la Biserica noastră din comună cu hramul Sfinții apostoli Petru și Pavel și Sfântul mare mucenic Efrem cel nou. Ne-am bucurat cu toții de întâlnirea cu Dumnezeu Întreit în Sfânta Taină a Împărtășaniei, pe care toți copiii și tinerii participanți la tabără au primit-o. Pentru acest moment organizatorii, animatorii și voluntarii taberei i-au pregătit pe participanți prin scurte cateheze și discuții purtate cu aceștia la atelierele taberei sau în oricare moment care s-a ivit atât individual cât și în grup. În după amiaza zilei de duminică, în încheierea taberei a fost prezentat un film al taberei, în care au fost rememorate cele mai importante momente ale ei.

La tabăra de vară ,,La poalele Călimanilor” ediția a V-a au participat un număr de aproximativ 230 de copii și tineri din comuna noastră Bilbor dar și din localitățile învecinate. Cei care au participat și-au manifestat dorința de a reveni la acest gen de activități organizate sub purtarea de grijă a bisericii, iar organizatori și-au luat angajamentul de a încerca să organizeze și viitoare ediții, spre a spori credința în inimile tinerilor și a ajuta la creșterea lor duhovnicească și spirituală, începută în familie continuată în biserică și școală spre a fi buni creștini și buni cetățeni ai patriei.

Pe această cale mulțumim organizatorilor, partenerilor și sponsorilor taberei și ne rugăm ca bunul Dumnezeu să înmulțească de acolo de unde s-a luat și s-a pus pentru binele de obște al copiilor noștri.

 

 

Pr. Dragoș Cojocar preot Parohia Ortodoxă Bilbor II

Teolog Alexandru Apostol

Din impresiile copiilor:

1.M. I. clasa a IV-a, 10 ani.

2.Tabăra de vară,, La poalele Călimanilor” – este acel moment al vacanței de vară pe care îl aștept cu nerăbdare de 5 ani încoace. Gândurile mele sunt în ușoară dezordine acum fiindcă sunt multe, frumoase și diverse. Activitățile în aer liber m-au făcut să gust din bucuria naturii și a aerului pur din Bilborul meu drag. Competiții, adrenalină, prietenii strânse, animatori și organizatori nemaipomeniți, au făcut ca și anul acesta, tabăra să devină de neuitat. Am învățat că bunătatea, dărnicia, adevărul, frumosul și credința sunt esențiale pentru o lume mai bună! Nu pot decât să aștept cu nerăbdare ediția anului următor! H.R.A. clasa a VII – a 13 ani

3.Mă numesc H.S.A.  și aș vrea să vă povestesc despre experiența mea din aceasta ediție a Taberei de vară .În acest an am fost în grupa ,,Sfântul Nicolae “ unde am avut doi animatori care au avut grijă ca toți copiii să se distreze și să  se simtă bine. Toate atelierele taberei mi s-au părut interesante în felul lor,dar fiindcă în acest an au fost și câteva ateliere noi,recunosc ca acelea mi s-au părut puțin mai frumoase. Alături de voluntarii Asociatiei Filantropia Bilbor și de animatorii de la Joy Camps România am avut parte de cea mai frumoasa ediție a taberei de vară și sper ca și anul viitor sa fie cel puțin la fel de frumos. H.S.A. clasa a VII – a 13 ani