În perioada 18-20 iulie 2017, ca urmare a rodnicei legături dintre Eparhia Covasnei și Harghitei și Episcopia Caransebeșului, în ceea ce privește activitatea pastoral-misionară a catehizării tineretului, s-a desfășurat evenimentul intitulat sugestiv de organizatori: Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte. La această festivitate a participat și o Delegație formată din 17 tineri și 3 Însoțitori din Episcopia noastră.

Evenimentul se înscrie în circuitul catehetic al Programelor gândite și implementate de Patriarhia Română prin Eparhiile sufragane în vederea înțelegerii tradițiilor strămoșești și a păstrării nealterate a adevărurilor fundamentale ale credinței noastre.

„Cei aproximativ 500 de tineri care participă zilele acestea la Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte au continuat activitățile miercuri, 19 iulie, prin dezbaterea unor probleme de mare actualitate în cadrul unor ateliere de lucru, pe metoda cafenelei publice în care tinerii au fost încurajați să-și spună opinia. „Noi suntem foarte bucuroși că sunt tineri implicați, tineri care sunt dornici să vorbească și mai mult decât atât este un plus pentru că ei au viziuni diferite, iar prin aceste dezbateri ei și le pot împărtăși și pot forma o opinie clară, care să stea în picioare pentru toată lumea. Sperăm ca aceste dezbateri să fie rodnice și ceea ce s-a discutat aici să fie luat în considerare pentru binele Bisericii noastre dreptmăritoare”, a subliniat tânărul George Lepădat, voluntar.

Temele de dezbatere au vizat raportarea la aproapele nostru, relația cu familia, despre Pilda Samarineanului milostiv, subiecte care i-au antrenat pe adolescenți în discuții. „Noi ne-am gândit că aproapele nostru nu este doar cel pe care îl cunoaștem și îl vedem zi de zi, ci toți ceilalți oameni. Trebuie să ne dorim să avem cât mai mulți prieteni, dar în același timp trebuie să avem grijă că unii pot genera relații toxice și te pot ghida pe un drum greșit, dar în privința iubirii trebuie să-i iubim pe toți ca pe noi înșine”, au mărtuisit tinerii în urma concluziilor din cadrul echipelor formate.

„Tinerii au avut posibilitatea să dezbată în acest cadru, pentru că de cele mai multe ori din partea noastră a Bisericii există un monolog, există cateheze, predici, dar prin aceste metode non-formale, cum este și cafeneaua publică, se încurajează partea de dialog și foarte important am încercat ca discuțiile să fie moderate de către tineri, sau de către profesori de religie, adică tinerii să vorbească între ei, pentru că dacă reușesc acest lucru vorbesc fără inhibiții. S-au pus în discuție problemele tabu, problemele care pândesc tânăra generație astăzi, drogurile, sexualitatea, lucruri despre care au posibilitatea destul de puțin să vorbească, deoarece nici acasă și nici în mediile școlare nu se abordează subiectele acestea, iar acest gen de întâlniri le permite să se exprime într-un mod liber”, a arătat părintele Mihai Ciucur, inspector eparhial în cadrul Departamentului de tineret al Episcopiei Caransebeșului.

Tot miercuri și-au îndreptat pașii cu toții să viziteze și să se închine la Mănăstirea Vasiova, după care au mers pe străzile municipiului Reșița în procesiune, intitulată generic „Procesiunea Tinereții”, pe tot traseul de la Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” – Bd. Muncii – Intim – Bd. Republicii și până la Catedrala „Schimbarea la Față” intonând pricesne și cântări patriotice.

Spre seară renumitul actor Dan Puric le-a vorbit în Parcul Tricolorului din Reșița despre ce înseamnă să fii român. El s-a adresat tinerilor în stilul său atractiv, îndemnându-i să nu renunțe la tot ceea ce ne definește ca și români, dar în special ca și creștini, deoarece istoria poporului român s-a clădit prin jertfe, iar viitorul va fi decis de tânăra generație dacă va păstra icoana neamului nostru…dată cu sfințirea Catedralei Episcopale din Caransebeș de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel la data de 12 septembrie 2010, pe lângă hramul tradițional „Învierea Domnului” acest locaş bisericesc reprezentativ pentru Banatul de Munte, a primit ca ocrotitor pe Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul. De atunci numeroși credincioși caransebeșeni, dar și din împrejurimi vin să primească binecuvântarea lui Dumnezeu la această sărbătoare.

Anul acesta sărbătoarea hramului Catedralei episcopale din Caransebeș a fost una deosebită deoarece la Sfânta Liturghie, săvârșită de Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi, s-au rugat și cei aproximativ 500 de tineri, participanți la Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte 2017, ce s-a desfășurat în perioada 18-20 iulie în Episcopia Caransebeșului. Pentru ei participarea la Sfânta Liturghie arhierească a reprezentat momentul cel mai important din această întâlnire care a cuprins timp de trei zile diverse activități cultural-spirituale, mulți dintre ei împărtășindu-se cu Sfintele Taine în această zi de hram.

„A fost o adevărată binecuvântare și un prilej de bucurie pentru tinerii atoriști deoarece am putut să ne bucurăm împreună de tinerețea trăită în Hristos și cu Hristos, o tinerețe liberă și frumoasă. Am venit din Episcopia Slatinei și Romanaților și aici toate momentele au fost fascinante, cel mai mult mi-a plăcut procesiunea tinereții de ieri, dar Sfânta Liturghie a fost punctul culminant al acestei întâlniri. A fost cea mai frumoasă reuniune la care am participat pentru că aici am învățat Cuvântul lui Dumnezeu, îl înțelegem mai bine și putem să învățăm și pe ceilalți că este bine să fi credincios”, au concluzionat tinerii participanți.

„Ne-am bucurat anul acesta la hramul Catedralei Episcopale de acești tineri frumoși și inimoși veniți din toate colțurile Banatului de Munte, dar și din alte 5 eparhii partenere cu care noi desfășurăm proiecte frumoase, mai ales în privința misiunii și activităților cu tinerii. Am văzut aici solidaritate, frățietate și dragoste ce trebuie să ne caracterizeze pe noi creștinii ortodocși, tinerii de toate vârstele. Îl rugăm pe Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul să ne înmulțească și nouă râvna și evlavia pentru cele sfinte și mai ales atunci când este vorba de slujirea Bisericii, de slujirea Mântuitorului Iisus Hristos. Noi clericii în primul rând, dar și credincioșii, avem nevoie de mai multă râvnă și evlavie atunci când slujim, propovăduim, când suntem în misiune și când suntem în lucrare filantropică”, a arătat Părintele Episcop Lucian cu ocazia hramului Catedralei Episcopale din Caransebeș.”

Articol preluat de pe site-ul Episcopiei Caransebeșului:

1.Binecuvântare pentru credincioșii Banatului de Munte la sărbătoarea Sfântului Ilie

2.„Trebuie să-i iubim pe toți ca pe noi înșine”