În perioada 1-7 septembrie 2019, în Episcopia Covasnei și Harghitei, cu binecuvântarea Chiriarhului locului, a Preasfințitului Părinte Andrei, a avut loc Tabăra pentru tineret „Tradiție și noutate”, derulată prin Departamentele pentru tineret eparhiale, la nivelul întregii Patriarhii Ortodoxe Române cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Tinerii, a căror număr s-a ridicat la 23, care au participat în acest an la tabăra realizată în eparhia noastră au avut vârste cuprinse între 18 și 26 de ani, provenind din eparhiile Patriarhiei. Aceștia s-au putut bucura de activități în aer liber, de pelerinaje și drumeții către vetrele monahale marcante din județul Harghita, a izvorului geografic al Mureșului, precum și de cascada termală din Toplița, a lacului de acumulare din Frumoasa, precum și unor parohii, prin închinarea în frumoasele locașuri de cult ale comunităților ortodoxe.

Au participat de asemenea la activități de educație antreprenorială la Complexul Național Sportiv din Izvorul Mureșului, la activități psiho-pedagogice susținute de Psih. Ramona Oproiu, și Prof. Aurelia Suciu din Miercurea Ciuc și Livezi, precum și la un curs de educație teologico-medicală realizat de Medicul Anisia Suciu și Prof. Loredana Bijec din Miercurea Ciuc.

Participarea la sfintele slujbe a însemnat un bun prilej pentru aceștia de a câștiga încrederea în sine, răspunsurile liturgice fiind oferite de aceștia. Slujbele de zi, sau de noapte s-au încadrat în tipicul monahal, și au fost însoțite de cuvinte de învățătură rostite de preoții coordonatori ai taberei, fiind atinse teme de interes, precum „Necesitatea asumării faptelor noastre”, „Lucrarea Socială a Bisericii. Începuturi și actualitate”, „Tânăr și tinerețe în lucrarea Bisericii și a mediului social”.

În seara de joi, la invitația organizatorilor, Preacuviosul Părinte Teodosie Colceriu, Egumenul Schitului Dumbrăvioara a susținut conferința „Timpul liturgic-timp al îndumnezeieii noastre. O privire liturgico-spirituală”.

Cursul de pictură gândit de pictorul restaurator al Centrului Eparhial, Nicoleta Drăgan, a oferit tinerilor posibilitatea de a-și picta propria icoană pe sticlă, pe care după săvârșirea slujbei de sfințire, au putut să o ducă la casele lor, spre aducere aminte de Dumnezeu și de frumoasele zile petrecute în vatra monahală care i-a găzduit, Sfânta Mănăstire ocrotită de Maica Domnului de la Izvoarele Mureșului.

Vizionarea unui reportaj Trinitas Tv, din cadrul emisiunii „Comori ale Ortodoxiei” a completat viziunea acestora asupra istoriei și spațiului plurietnic și multiconfesional în care își desfășoară activitatea duhovnicească Eparhia Covasnei și Harghitei.

Mulțumind bunul Dumnezeu pentru ocrotirea cea de-a pururea arătată oamenilor, Organizatorii mulțumesc în primul rând obștii Sfintei Mănăstiri „Adormirea Maicii Domnului” – Izvorul Mureșului, voluntarilor, donatorilor, partenerilor, Eparhiilor și Ierarhilor care au delegat tinerii care să-i reprezinte, preoților parohi care s-au implicat în proiectul catehetic derulat pe parcursul acestei săptămâni,  tinerilor, Parohiilor Miercurea Ciuc I și III, Livezi, Bălan, Izvorul Mureșului și Ciceu, precum și Protopopiatului Ortodox Român Miercurea Ciuc, Asociației social-educative „Andrei Șaguna”, cadrelor didactice și vetrelor monahale din Toplița „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanu” și Preacuviosului Părinte Stareț, Arhimandritul Emilian Telcean, Mănăstirii „Nașterea Maicii Domnului”- Doamnei din Moglănești și Maicii Starețe Ecaterina Morariu și Mănăstirii „Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul” din Făgețel și Preacuviosului Părinte Stareț, Arhimandritul Ghelasie Mureșan, pentru primire și găzduire, prin Serviciului Exarhat.