Credincioșii parohiei Hârja, din Protopopiatul Onești, au primit în dar un veșmânt al Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași. Cinstitul odor, dăruit de către Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, la cererea adresată de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a fost adus și așezat spre închinare în Paraclisul „Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul” sâmbătă, 30 martie.   

La eveniment, alături de părinții slujitori ai Sfintelor Altare ale bisericilor de pe valea Oituzului și de părinții apropiați de bătrânii din cadrul Așezământului Social Filantropic „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare”, Hârja, dimpreună cu părintele Nicolae Zaharia, protoiereu de Onești, a fost prezent Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei. Preasfinția Sa i-a vizitat pe bătrâni, a purtat discuții cu aceștia și a oficiat slujba Vecerniei mari. 

În cuvântul de învățătură, rostit la sfârșitul acesteia, părintele episcop și-a mărturisit bucuria prilejuită de evenimentul la care a luat parte, reliefând binecuvântarea la care s-au făcut părtași credincioșii parohiei prin primirea veșmântului Sfintei Parascheva, ca o mângâiere pentru cei care nu pot primi părticele din sfintele ei moaște, acestea fiind sigilate de către Sfântul mitropolit Varlaam al Moldovei în anul 1641, când au fost aduse la Iași. Ca atare, veșmintele ce acoperă trupul neputrezit al Sfintei sunt schimbate periodic, de trei ori pe an și oferite în dar bisericilor care o au ca ocrotitoare. 

Cuvântul de încheiere i-a revenit părintelui Ilarion Mâță, consilier eparhial la Sectorul Social – Filantropic și Misionar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului și președinte al Asociației „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare”, gazda evenimentului, care a mulțumit ierarhului pentru prezență, precum și tuturor colaboratorilor din cadrul Complexului de servicii socio – medicale pe care îl coordonează. Acesta a punctat faptul că veșmântul Sfintei va fi depus în biserica cu hramurile „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” și „Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iași”, biserică ce se zidește pentru a cincea oară în mijlocul comunității din Hârja. 

Bucuria a continuat și a doua zi, duminică, 31 martie, cu săvârșirea Dumnezeieștii Liturghii la care au luat parte Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Preasfințitul Părinte Andrei, părintele consilier eparhial Ilarion Mâță, părintele protoiereu Nicolae Zaharia, alături de un sobor de preoți, apropiați ai parohiei.

În cuvântul de învățătură rostit de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, acesta și-a manifestat bucuria prilejuită de întâlnirea cu credincioșii din Hârja și cu beneficiarii centrului de aici, pe care îî vizitează și cu care petrece timp în mod constant, cel puțin o dată pe lună. De asemenea, Înaltpreasfinția Sa a apreciat munca asiduă pe care părintele consilier Ilarion Mâță o depune, cu timp și fără timp, în slujba Bisericii lui Hristos și spre folosul semenilor, centrul medico – social de la Hârja fiind un reper pentru activitatea social – filantropică a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

Cuvânt de apreciere și de mulțumire a ținut și părintele protoiereu Nicolae Zaharia, care a mulțumit celor doi ierarhi pentru bucuria acestei zile, bucurie care rămâne întipărită în sufletul tuturor celor prezenți și, mai cu seamă, în sufletul bătrânilor rezidenți în centrul de aici.

În final, părintele Ilarion Mâță a mulțumit, la rândul sfinției sale, celor doi ierarhi prezenți, pentru rugăciune și binecuvântare, preoților, precum și tuturor celor prezenți care au întregit frumusețea acestei zile. De asemenea, părintele consilier a mulțumit, în mod deosebit, Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, pentru purtarea de grijă pe care o manifestă în mod constant față de bătrânii de la Hârja și față de centrele de aici, prin binecuvântare, prin susținerea materială consistentă și prezența periodică în mijlocul acestora. Astfel, Înaltpreafinția Sa a ales ca împlinirea vârstei de 70 de ani să fie marcată și alături vârstnicii de aici.

În semn de mulțumire și apreciere, părintele consilier a dăruit Preasfințitului Părinte Andrei o icoană cu chipul Sfintei Parasheva, Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, un tablou ce conține un colaj cu fotografii în care Înaltpreasfinția Sa apare alături de bâtrânii beneficiari ai Complexului de servicii pentru vârstnici și domnului doctor Cotârleț Adrian, managerul Spitalului de Urgență din Moinești, o diplomă de vrednicie pentru aplecarea pe care domnia sa o are spre ajutorul semenilor aflați în suferință.

După Sfânta Liturghie, ierarhii au pus piatra de temelie a extinderii Centrului medico – social rezidențial pentru persoane vârstnice, care îl va avea ca ocrotitor pe Sfântul Mare Mucenic Pantelimon. Acesta va fi dotat cu echipamente de ultimă generație pentru o îngrijire holistică a rezidenților. 

De asemenea, ierarhii au vizitat bătrânii imobilizați la pat, au citit rugăciuni la căpătâiul lor și au petrecut timp cu aceștia. 

(Pr. Florin Robert Blănaru)

Sursă: Arhiepiscopia Romanului și Bacăului