În a doua zi a Praznicului Învierii Domnului, Chiriarhul Episcopiei Covasnei și Harghitei, Preasfințitul Părinte Andrei, a slujit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, la Catedrala Paraclis Episcopal ,,Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Municipiul Sfântu Gheorghe, județul Covasna.

În bogatul cuvânt de învățătură, Preasfinția Sa a amintit despre perioada de pregătire, petrecută pe cărarea Postului celui Mare, pe care astăzi, Biserica o încununează cu luminoasa prăznuire a Învierii: „Unde-ți este moarte, boldul? Unde-ți este iadule, biruința? (I Corinteni 15, 55). Cu ajutorul lui Dumnezeu am ajuns și acest praznic luminat pe care cu drag l-am așteptat. Ne-am pregătit timp de patruzeci de zile, pentru a ne întâlni cu Hristos cel Înviat din morți, întâlnire binecuvântată de Dumnezeu în duh de rugăciune… Astăzi, fiind a doua zi de Paști, creștinul meditează la ceea ce s-a întâmplat. De aceea cuvântul de învățătură îl întitulez: Aștept învierea morților și viața veacului ce va să fie. Sfânta Scriptură însăși ne învață faptul că Mântuitorul spune: Eu sunt cu voi în toate zilele până la sfârșitul veacurilor. Această prezență a lui Dumnezeu o vedem și în faptele minunate săvârșite de Acesta. Învierea lui Lazăr, a fiicei lui Iair, a tânărului din Nain, conform mărturisirii făcute de Evangheliștii sinoptici – toți au trecut iarăși prin moarte, toți au murit. Singurul care a înviat din morți, Iisus Hristos, Biruitorul morții, S-a înălțat la ceruri și a șezut de-a dreapta Tatălui. Dumnezeu Tatăl a rânduit ca formă prin care să mântuiască lumea, ca Fiul Său să treacă prin moarte, pentru ca să sfințească tortura omenirii, lucru văzut în săptămâna Pătimirilor Sale, ca din semn de tortură, să spele prin lemnul Sfintei Cruci păcatul omenirii”.  

Preasfinția Sa a amintit și de chipul minunat prin care Mântuitorul Hristos rămâne cu întreaga omenire, până la sfârșitul veacurilor, după cuvântul Sfintelor Scripturi: „În după-amiaza zilei când a intrat prin ușile încuiate și s-a arătat Apostolilor, Acesta S-a arătat și celor doi ucenici, Luca și Cleopa, care mergeau de la Ierusalim spre Emaus. În drumul lor, fiind îndurerați, se întâlnesc cu Mântuitorul, pe care necunoscându-L, Îl ascultă cum le tâlcuiește pasajele din textele scripturilor, care vorbeau despre El și invitându-L la masă, La frângerea pâinii L-au cunoscut că El este Mesia, și atunci s-a făcut nevăzut de la fața lor. Se pune întrebarea: unde S-a ascuns? Iar răspunsul este că în Sfânta Cuminecătură, descoperindu-Se de atunci celor blânzi și smeriți”.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, Preacucernicului Părinte Băilă Gheorghe, care a păstorit vreme de 41 de ani, Parohia Dobârlău din Protopopiatul Sfântu Gheorghe, i-a fost acordată distincția ,,Ordinul Mărturisitorii credinței străbune”, pentru clerici, în semn de apreciere și mulțumire pentru frumoasa și bogata activitate pastorală săvârșită.

Răspunsurile la strană au fost acordate de către Corala „Ecclesia” a Catedralei Paraclis Episcopal.

© Episcopia Covasnei și Harghitei / Arhid. Alexandru Moroianu