Activitatea catehetică a Departamentului pentru activități cu tineretul și Cateheză dorește a pune în valoare activitatea bogată a clerului, dar și implicarea deosebită a credincioșilor acestei Eparhii, care prin credința lor devin modele de bună practică pentru toți bunii credincioși ai Bisericii strămoșești.

Astfel neobosiții părinți parohi, dimpreună cu credincioșii lor și în luna mai și-au lucrat mântuirea, prin activități conexe vieții pastorale, sporindu-și dragostea față de Sfânta noastră Maică, Biserica.

           În Protopopiatul Călimani, în duminica în care se face amintirea femeii samarinence, după oficierea Sfintei şi Dumnezeieşti Liturghii la momentul cuvântului de învățătură, Pc.Pr.Paroh Luca Dragoş Mihai, de la Parohia Înălțarea Domnului– Toplița III, a susținut cateheza „Despre familia creştină și modul în care este aceasta percepută în societatea actuală”, amintind despre responsabilitatea şi jertfa soţilor în desăvârşirea acesteia, scopul principal fiind acela al mântuirii reciproce, la care se adaugă naşterea, creşterea şi educarea vlăstarelor primite în dar de la Bunul şi Milostivul Dumnezeu ca întărire şi concretizare a acestei unități.

De asemenea, Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Andrei, Episcopul Covasnei si Harghitei, în perioada 25 – 28 mai 2017 s-a desfășurat Tabăra pentru tineri intitulată ,,Redescoperindu-l pe Dumnezeu”. Locul desfășurării acestui eveniment l-a constituit comuna Tulgheş din jud. Harghita.

Drept scop al acestei întâlniri cu tinerii s-a gândit aducerea a 20 de copii, elevi ai Școlii Gimnaziale nr.164 din Bucureşti în tinda Bisericii, locul de deplină bucurie duhovnicească, unde aveau să-l redescopere pe Dumnezeu prin cateheză, rugăciune, jocuri, cântare, precum și drumeții. Proiectul a fost conceput în colaborare şi la iniţiativa domnului profesor de religie Dumitru Marian Rugină de la şcoala sus amintită, avându-i ca parteneri pe doamna directoare a Şcolii Gimnaziale Tulghes, Prof. Rusu-Curcă Mihaela şi pe Pc.Pr. Dragoş Cojocar de la parohia Tulgheş-Sângeroasa.

Acestui demers spiritual s-a alăturat și Pc.Pr.Marius Matei Ţepeş de la parohia Tulgheş I, care le-a vorbit tinerilor despre importanţa rugăciunii şi a Bisericii în viețile lor, iar despre duhul dragostei creştine şi a faptelor bune Pc. Pr. Dragoş Cojocar. Despre importanţa şi semnificaţia icoanei ortodoxe, ca imagine a cerului pe pământ, și cum creația întreagă este icoana pictată de mâna lui Dumnezeu, a vorbit Pc. Pr. Vasile Tănase de la parohia Poiana Veche.

Activităţile Taberei au fost încununate cu participarea la Sfânta Liturghie, a tinerilor în Duminica a VII-a după Paşti.

În Parohia Poiana Veche a fost susținută marți 30 Mai după săvârșirea acatistului Tuturor Sfinților, cateheza „Despre ascultarea si asumarea Cuvântului Lui Dumnezeu -Sfânt și sfințenie”, iar gazdă a acestui demers duhovnicesc a devenit  biserica parohiala „Sf.M.Mc.Dimitrie”. Au participat 12 adulți și 11 copii. La final s-au împărțit tuturor participanților iconițe cu sfinți români.

O altă activitate a fost aceea a Festivalului de folclor al copiilor, intitulat „Cantec, joc si voie bună!” din localitatea Sărmaş, prilejuit de Ziua Internațională a Copilului 1 Iunie 2017.

Festivalul face parte din proiectul Asociaţiei Învăţătorilor Harghiteni “Tradiţii şi credinţe milenare pe plaiuri harghitene”, proiect ce are ca scop educarea copiilor în spritul păstrării şi transmiterii valorilor culturale.

Este cea de-a noua ediţie, iar Asociația a avut parteneri în proiect Şcoala Gimnazială “Sfântul Andrei” din Sărmaş, Inspectoratul Şcolar Judeţean Harghita, Consiliul Local şi Primăria Comunei Sărmaş şi Centrul Cultural Toplița. În cadrul acestui festival au participat 320 de copii, organizați în 12 formaţii şi 16 solişti din 11 unităţi de învăţământ din județ, a participat și un ansamblu folcloric din comuna Pângăraţi, judeţul Neamţ; cinci formaţii şi grupuri vocal-instrumentale din cele două centre culturale româneşti din judeţ: Centrul Cultural Topliţa şi Centrul Cultural ”Miron Cristea” din Miercurea-Ciuc, precum și Ansamblul Artistic de Amatori din Tulgheş.

Părintele Cristian Cristinoi, Președintele Asociației Social Educative Andrei Șaguna, ne-a vorbit despre importanța unor astfel de evenimente pentru susținerea valorilor autentice ale neamului și a tradițiilor străbunilor noștri: „Planificată pentru data de 1 Iunie, această ediţie se doreşte a fi  o dedicaţie din suflete de copii pentru  copiii de pretutindeni, ziua lor. Prin această manifestare artistică, dascăli şi părinţi deopotrivă, ne străduim  să sădim în sufletele copiilor mândria de a fi român, de a preţui portul, limba şi tradiţiile strămoşeşti. Este o altă modalitate de a face educaţie, deoarece astfel îl facem conștienți pe copii de faptul că folclorul este “banca” noastră de valori, onestă şi dezinteresată care ne înrădăcinează, ne îmbogăţeşte şi ne înnobilează, asigurându-ne nemurire şi onoare.”

Din partea Inspectoratului Școlar Județean Harghita, s-a transmis următorul mesaj: „Este misiunea şcolii să educe personalităţi care să îşi trăiască frumos prezentul, să îşi construiască viitorul, să îşi respecte şi preţuiască trecutul.”

În cadrul Protopopiatului Ortodox Român Sfântu Gheorghe, s-au desfășurat pe parcursul lunii mai 2017, o serie de activități educative, duhovnicești și catehetice cu tinerii credincioși ai bisericilor parohiale (elevi de gimnaziu și liceu) dar, dornice de aceste proiecte s-au arătat și  persoanele adulte, după cum ne-a declarat Pc.Pr.Mocanu Teodor responsabil al Sectorului pe raza Protopieriei Sfântu Gheorghe. Amintim:

În Parohia Ortodoxe Hăghig s-au derulat o serie de evenimente cu caracter educativ, moral și religios, care au avut în prim plan tinerii din parohie. Jocurile duhovnicești s-au bazat pe comparații, astfel că grupul de copii prinși în cerc reprezentă Sfânta Biserică, iar copilul care se află în interiorul cercului reprezintă bunul credincios din Aceasta, care simte ocrotirea lui Dumnezeu și a Sfinților prin mijlocirea Preotului Paroh. Parohia Ortodoxă Sfântu Gheorghe III, a gândit un plan catehetic, bazat pe conceptul Școlii Duminicale pentru Părinți, din cadrul Proiectului Hristos Împărtășit Copiilor, fiind rostit cuvântul de învățătură cu tema „Despre ascultarea și asumarea Cuvântului lui Dumnezeu- Sfânt și sfințenie”. La această cateheză au participat 25 de credincioși adulți, dornici de a afla mai multe despre felul minunat prin care lucrează Dumnezeu prin Sfinții Săi, precum și despre cum pot să-și asume ocrotirea și mijocirea acestora.  De asemenea, pe data de 1 iunie, cu prilejul Zilei Copilului, s-a desfășurat o activitate educativă ce a avut la bază câteva jocuri recreative cu tematică duhovnicească, activitate ce a antrenat un număr de 10 copii; iar după aceasta copiii dimpreună cu preotul paroh au înălțat rugăciuni în Sfânta Biserică prin săvârșirea slujbei Acatistului sfinților părinți Ioachim și Ana.

În Parohia Mărcuș, Pc. Pr. Paroh Olarul Ioan, care este și profesorul de religie al Școlii Primare din localitate, a desfășurat un proiect de pictură și desen pe icoane, activitate care a implicat un număr de 13 elevi. Prin această activitate care se desfășoară periodic atât în cadrul școlii dar și în incinta Bisericii, se dorește apropierea tinerilor de arta picturii bisericești, dezvoltându-se spiritul artistic-duhovnicesc al tinerilor iconari. La Catedrala Paraclis Episcopal din Municipiul Sfântu Gheorghe continuă activitățile desfășurate la cercul de pictură ținut în atelierul de creație de la demisolul Bisericii. Astfel, au fost definitivate un număr de 5 icoane pe sticlă, realizate de elevi de ciclu primar. Aceste icoane sunt executate cu mare finețe și dragoste de micii pictori, fiind așezate spre vizitare alături de alte exponate cu valoare istorică, în incinta Muzeului Spiritualității Românești.

În ziua de 18 mai 2017, cu ocazia zilelor Liceului Tehnologic Constantin Brâncuși din Sfântu Gheorghe s-a oficiat o slujbă de pomenire pentru sculptorul național Constantin Brâncuși, care este și patronul spiritual al școlii amintite. Cu acest prilej, a fost prezentat un recital de cântece populare și poezii interpretate de grupul vocal al școlii format din 15 elevi de liceu. Cântecele și poeziile interpretate (muzică și text) îi aparțin muzicologului și rapsodului popular Alexandu Găină din localitatea Dămuc, Județul Neamț.

Activitatea s-a desfășurat  prin implicarea și sub coordonarea preotului Mocanu Teodor-Florian, paroh al Parohiei Sfântu Gheorghe VII, care este și profesor de religie al liceului, împreună cu doamna preoteasă Mocanu Alina care a făcut parte din ansamblul vocal-folcloriic „Sânzienele” coordonat de dl. Alexandru Găină.

În finalul programului, același grup de elevi au prezentat o suită de dansuri populare tradiționale din Ardeal. Activitatea s-a desfășurat sub egida școlii mai sus amintite în parteneriat cu Catedrala-Paraclis Episcopal din oraș, iar scopul acesteia a fost de a retrezi în sufletul tinerilor liceeni spiritul păstrării tradițiilor și obiceiurilor populare românești.

În Protopopiatul Miercurea Ciuc, Parohia Ortodoxă Română Livezi a desfășurat un frumos program artistic cu implicarea tinerilor, părinților și cadrelor didactice din comunitate, eveniment prilejuit de Praznicul Înălțării Domnului, și Ziua Eroilor. Programul a cuprins cântece populare, patriotice și duhovnicești, precum și poezii tematice. În cadrul acestui eveniment a fost antrenată întreaga comunitate parohială, eveniment ce a avut drept scop unitatea spirituală și cinstirea înaintașilor prin valorile și tradițiile autentice strămoșești.

Un eveniment deosebit l-au constituit pentru această comunitate și Rusaliile, când în mare număr, credincioșii de toate vârstele au întâmpinat Pogorârea Duhului Sfânt înveșmântați în portul tradițional strămoșesc, devenind ei înșiși mlădițe vii ale credinței mărturisitoare.

În cadrul Protopopiatului Buzăul Transilvan, Pc.Pr.Banciu Marius, Responsabilul Sectorului la nivel de Protoierie a amintit despre rodnica activitate desfășurată în această perioadă pe raza acestei unități teritorial-administrative: activitatea catehetică din luna mai la parohia Brădet a constat în participarea, cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului, la o audiție de muzică clasică organizată de Școala Populară de Arte și Meserii ,,Tiberiu Brediceanu” din Brașov, însoțiți de pr.paroh Sorin Minea, activitatea având ca scop îmbogățirea culturii copiilor.

În parohia Floroaia Mare, s-au desfășurat de asemenea activități catehetice, prin care Părintele Paroh a învățat despre importanța prezenței tinerilor în Biserică și necesitatea implicării asumate a vieții bunului credincios.

Parohia Zăbrătău a ținut în luna mai cateheza cu tema: Trecut și prezent, împreună pentru un viitor mai bun.

În data de 25 mai, după Sf. Liturghie, tinerii, și nu numai,  au participat la o cateheză ,,deschisă” în două părți. După Sf. Liturghie în care s-au adus rugăciuni pentru eroii neamului, li s-a explicat mai ales tinerilor ce înseamnă a fi erou pentru neamul tău. Neam care la nivel microsocial înseamnă familia și toate rudeniile tale, iar la nivel macrosocial înseamnă poporul din care faci parte. În partea a II-a s-au pus întrebări și s-au purtat discuții libere.

În cadrul activităților catehetice din luna mai, la parohia Sita Buzăului Cateheza s-a ținut marți, 23.05.2017, cu participarea a 26 de elevii ai clasei a VIII-a. În cadrul acestei întâlniri s-a urmărit  evidențierea următoarelor învățături: Cuvântul lui Dumnezeu îl găsim scris în Sfânta Scriptură, de aceea orice lectură a Bibliei reprezintă o împărtăşire cu Dumnezeu-Cuvântul prin cuvânt, cu condiţia ca această lectură să o facem ca mădulare ale Bisericii, în duhul Bisericii. S-a amintit și că în centrul cultului ortodox este Sfânta Liturghie, Taina Tainelor care încununează tot ceea ce s-a dat prin celelalte slujbe şi uneşte cel mai deplin pe fiecare credincios cu Dumnezeul.

Părintele Paroh a vorbit și despre rugăciune și mijlocirea care vine din partea Sfinților prin aceasta.

La parohia Sărămaș, activitatea catehetică a lunii mai a avut loc la Biserica parohială, precum și în curtea acesteia. După ce copiii au ascultat învățăturile preotului privind tema : Despre ascultarea și asumarea Cuvântului lui Dumnezeu- Sfânt și sfințenie, cei mici au fost invitați la joacă, primind diferite roluri. Au trebuit să urmeze reguli și să își respecte coechipierii. De asemenea, au schimbat pe rând atribuţiile jocurilor, pentru ca fiecare să treacă prin diferitele ascultări. Preotul paroh i-a răsplătit cu dulciuri, plăcute copiilor, şi i-a îndemnat ca în ziua de 4 iunie, în Duminica Părinţilor şi Copiilor să vină într-un număr cât mai mare la Sfânta Biserică, pentru a gusta și din bucuriile vieții duhovnicești.

De asemenea, în cadrul acestei Parohii, grupa de cateheză participă activ la Sf. Liturghie, copiii dând răspunsurile la strană şi cântând pricesne în fiecare duminică şi sărbătoare.