În conformitate cu Proiectul Eparhial la nivelul catehetic-didactic și al activităților cu tineretul pe anul 2017, în parohiile protopopiatului Călimani au fost desfășurate activități dedicate „femeii creștine”, în perioada 5-12 martie, după cum urmează:

La Parohia Toplița I, duminică,  26 februarie 2017, după încheierea Sfintei Liturghii, 11 elevi de la Şcoala Gimnazială „Miron Cristea” din parohie au susţinut un program artistic  „Flori din floarea sufletului meu” din care amintim: recitări de poezii dedicate mamei, o frumoasă interpretare a pricesnei „Datoria mamei”, o doină dedicată mamei şi câteva piese muzicale la vioară, pian şi la taragot. Programul a venit atât în întâmpinarea „mărţişorului mamei” cât şi a zilei de 8 martie. La finalul programului toate persoanele de parte feminină din biserică au primit din partea elevilor câte un mărţişor şi o felicitare confecţionate de elevii şcolii din parohie.

La Parohia Toplița II – VI, pe data de 7 martie un număr de 25 de elevi au confecționat în biserică felicitări în cinstea mamei pe care le-au expus apoi în pridvorul bisericii iar în data de 12 martie, cu un număr de 40 de copii au dăruit flori, felicitări și ciocolată mamelor, bunicilor și tuturor femeilor prezente la Sfânta Liturghie. Această manifestare a însumat aproximativ 150 de tineri.

La Parohia Toplița III, după citirea pastoralei Sfântului Sinod din prima duminică din Postul Mare, 5 martie, preotul Luca Dragoș a vorbit despre rolul femeii creștine, a mamei în societate, în familie și în biserică. Un număr de 15 copii au împărțit mărțișoare și flori mamelor, (60 de femei).

La Parohia Călimănel, în săptămâna 26 februarie – 4 martie la Parohia Ortodoxă Călimănel am desfășurat, împreună cu cei 18 copii asistați social ai parohiei, activități de lucru manual în care am confecționat mărțișoare în tehnica Fimo. În acest sens, ne-au ajutat doamnele Olaru Angela și Bibarcza Lucica care s-au oferit voluntare din partea parohiei pentru această activitate. Au fost făcute 70 de mărțișoare care au fost împărțite duminică, 5 martie, după încheierea Sfintei Liturghii împreună cu câte o floare fiecărei femei prezente la biserică.

La Parohia Zencani, părintele Friciu Ioan cu un număr de 30 de copii în data de 12 martie a susținut un program constând din cântece și poezii închinate mamei după Sfânta Liturghie, oferindu-le tuturor femeilor prezente la slujbă felicitări confecționate de copii și flori unui număr de 53.

La Parohia Bilbor, duminică 5 martie copii de la grădinița și școala generală Bilbor, însoțiți de educatoare, învățătoare și doamna directoare Vîlcan Mihaela au prezentat în biserica parohială un frumos program artistic constând din cântece și poezii dedicate mamei. Au fost împărțite apoi dulciuri tuturor copiilor participanți la eveniment iar mamele și femeile au primit flori și felicitări confecționate de către copii.

La Parohia Subcetate, mamele și femeile prezente la Sfânta Liturghie în data de 12 martie au primit din partea unei grupe de 10 copii de grădiniță mărțișoare și flori în număr de aproximativ 70 de femei.

La Parohia Sărmaș,  pe data de 8 martie a fost organizat un grup de lucru cu un număr de 25 de copii coordonați de părintele paroh Truța Timotei, de profesorul de religie Alb Daniel și de d-na directoare a Șc. Gim. Sărmaș, mamele urmând să primească duminică 12 martie felicitări și flori din partea copiilor, acțiunea continuând în școlile și grădinițele din localitate. Aproximativ 100 de femei au primit felicitări. De asemenea a existat o lecție catehetică desfășurată în Sfânta Biserică, tinerii închinându-se și învățând mai multe despre credința lor, urcând mai apoi în turla sfântului locaș, pentru a învăța prin simbolistică, faptul că urcarea pe treptele vieții trebuie să fie însoțită de urcușul duhovnicesc.

La Parohia Platonești, mamele și femeile prezente la Sfânta Liturghie din ziua de 5 martie au primit din partea unui grup de 12 copii flori și felicitări, aceștia prezentând și un program artistic constând în cântece, pricesne și poezii închinate mamei. Aproximativ 40 de femei au participat la acest eveniment.

La Parohia Borsec, în ziua de duminică 5 martie un grup de 14 copii au interpretat trei cântece și trei poezii dedicate mamei. Au fost prezente 25 de femei.

La Parohia Corbu, în data de 12 martie, după Sfânta Liturghie părintele Curcă Constantin, împreună cu un grup de 25 de copii au interpretat cântece și poezii închinate mamei, apoi un număr de aproximativ 90 de femei au primit mărțișoare și ghiocei.

La Parohia Sângeroasa, părintele Dragoș Cojocaru a organizat cu un număr de 15 copii un frumos program artistic închinat mamei în ziua de duminică 12 martie. Aproximativ 45 de femei au primit un mărțișor și o floare.

La parohia Poiana Veche, părintele paroh Tănase Vasile a organizat începând din data de 8 martie și până duminică 12 martie o expoziție de icoane în cinstea femeilor creștine, iar duminică 12 martie a fost prezentat un program de cântece și poezii pentru aproximativ 40 de femei participante la Sfânta Liturghie.

În ceea ce privește activitatea catehetică a Preacucernicilor Părinți slujitori ai Sfintelor Altare, tema catehezei „Despre puterea rugăciunii” se suprapune în perioada calendaristică a începutului Sfântului și Marelui Post al Învierii Domnului, astfel că în parohiile din protopopiatul nostru s-au desfășurat activități catehetice în spațiul bisericii sau în alte locații cu diverse grupe de vârstă, copii și adulți, după cum urmează:

La Parohia Toplița I, preotul slujitor Stoian Adrian în colaborare cu doamna profesoară de religie Cucuiet Lucica a susținut luni, 20 februarie cateheza „Despre puterea rugăciunii” în fața elevilor de clasa a VIII-a de la școala gimnazială „Miron Cristea” – Toplița. După prezentarea catehezei copii s-au deplasat la biserica parohială unde au rostit mai multe rugăciuni, au fost miruiți și au primit câte o cărticică de rugăciuni.

La Parohia Călimănel, cateheza s-a ținut în cadrul grădiniței „Sf. Andrei Șaguna” din Călimănel cu un număr de 22 de copii iar în cadrul așezământului social al parohiei cateheza a fost prezentă în fața copiilor asisțați social ai parohiei în număr de 18, în data de 22 februarie.

La Parohia Toplița III, cateheza a fost susținută în carul capelei amenajate la școala gimnazială „Sf Andrei Șaguna” Toplia Vale, în fața unui număr de 22 de copii în data de 26 februarie.

La Parohia Borsec, după Canonul cel Mare din data de28 februarie, cateheza s-a ținut în prezența unui număr de 14 copii și a credincioșilor prezenți la biserică. După cateheză copii s-au deplasat la așezământul praznical unde au confecționat mărțișoare pentru mame, educatoare, învățătoare și femei.

La Parohia Bilbor, cateheza s-a ținut în patru etape, luni, marți, miercuri și joi din prima săptămână a Postului Mare, în cadrul căreia a fost explicată și rugăciunea Sfântului Efrem Sirul. Au participat aproximativ 28 de copii, 30 de tineri și 60 de adulți.

La Parohia Corbu, cateheza s-a ținut în cadrul capelei „Sf. Simeon Stâlpnicul”, în prima vineri din Postul Mare cu un număr de 25 de copii și 16 credincioși.

La Parohia Sângeroasa, cateheza s-a ținut în biserică, duminică 26 februarie, cu un număr de 10 copii și 50 de credincioși.

La Parohia Poiana Veche, cateheza s-a ținut în biserică cu un număr de 8 copii și credincioși în jur de 12, după Sfânta Liturghie din 26 februarie.

La Parohia Tulgheș, în Biserica ,,Adormirea Maicii Domnului” din Parohia Tulgheș, în data de 28 februarie, după slujba Pavecerniței mari și Canonul  cel mare, s-a desfășurat și prima cateheză: Despre puterea rugăciunii, în prezența unui grup de tineri elevi, avându-l ca exemplu de rugător înaintea lui Dumnezeu pe SF. Andrei Criteanul.

„În majoritatea parohiilor din protopopiat, prezența preotului în aceste zile dedicate femeii creștine s-a făcut simțită nu doar în spațiul liturgic al locașurilor de cult ci și prin instituțiile de învățământ și cele ale administrației locale împărțind iconițe, flori și felicitări femeilor care lucrează în aceste instituții. Salutăm inițiativa sectorului catehetic al Episcopiei Covasnei și Harghitei și rămânem încrezători că aceste acțiuni vor avea un impact deosebit asupra parohienilor ducând la o mai mare apropiere și încredere între preoți și credincioșii păstoriți”, ne-a declarat Pc.Pr. Cătinean Petru, Responsabilul Sectorului Catehetic și de activități cu tineretul, la nivel de Protoierie.

 

Sectorul Cateheză și activități cu tineretul

 

În Parohia Băcel, în data de 5 martie dupa Sf Liturghie copii au sustinut o serbare închinată mamelor, programul fiind alcătuit din poezii si cântece. Au fost mai apoi oferite flori tuturor mamelor.

La școală a fost susținută cateheza:  „Însemnătatea postului și a spovedaniei”.

În Biserica Parohiei Dobârlău pe data de 05 Martie a fost susținută cateheza „Despre puterea rugăciunii”, grupul țintă de credincioși prezenți la Biserică fiind de aproximativ 120-130 de persoane. Ca activitate cu tineretul, în această parohie, părintele paroh se implică în mod direct în catehizarea copiilor școlari, mai ales a băieților, care sunt catehizați, participând în sfântul altar la Sfânta Liturghie, explicânduli-se însemnătatea momentelor și a obiectelor liturgice.

In parohia Lisnau s-au desfasurat mai multe activitati cu 10-12 copii/tineri.

Cea mai importanta activitate este semnarea unui „Acord de Cooperare si Înfrățire” cu Parohia Sfântul Nicolae din municipiul Campulung-Moldovenesc, jud. Suceava, pentru a cultiva dragostea pentru credinta crestina romaneasca si a transmite traditiile din zona Bucovinei romanilor din jud. Covasna. Initiativa ii apartine doamnei preotese, Adriana Gurzau.

Vizitarea împreuna cu tinerii,  a gradinei zoologice din Brasov, in 25 august 2016. Unii dintre ei au fost pentru prima data in orasul Brasov.

Copiii au primit haine, cadouri si jucarii de la diversi donatori in 11 decembrie 2016 si 25 decembrie 2016, in biserica, dupa ce au spus o rugaciune sau au cantat o colinda.

S-au purtat discutii pe teme religioase si s-au servit cateva mese calde cu ocazia praznicelor facute la casa parohiala din Lisnau, in 2016.

Câțiva elevi care au avut nevoie de ajutor  pentru a-si face temele la limba romana si matematica, au primit ajutor din partea preotului si a doamnei preotese.

În parohia Târgu Secuiesc I în ziua de 5 martie, după Sfânta Liturghie a avut loc o expoziție cu desene, icoane și obiecte hand-made confecționate de copii din parohie în întâlnirile anterioare. Cu acest prilej au fost sărbătorite și mamele din parohie în cadrul unei seri românești, unde purtând cu mândrie și bucurie costumele populare, participanții au cântat cântece pentru omagiul mamelor creștine și au recitat poezii cu conținut creștin.

 

În parohiile Sfântu Gheorghe III și IV, Biserica ”Buna vestire”

12.Martie

– Cateheza ”Flori din floarea sufletului meu”

– Maica Domnului – model al mamelor creștine.

– Cinstirea mamelor – implinirea poruncii cinstirii părinților.

– Cinstirea Maicii Domnului și prețuirea Mamei prin pricesne și cântări  închinate Maicii Domnului

-copiii si tinerii împreună cu preoții  din parohie au impartit flori tuturor  tinerelor și doamnelor din biserică  cu ocazia sărbătorilor de primăvară închinate cinstirii femeii – mamă creștimă.

 

În parohiile Sfântu Gheorghe I, V și VII, la Catedrala-Paraclis Episcopal din Municipiul Sfântu Gheorghe, în seara zilei de 8 martie, cei 3 preoți parohi au oferit câte o floare tuturor femeilor din Biserică prezente la slujba Sfântului Maslu, iar apoi împreună cu membrii corului „Ecclezia” al Catedralei, s-au interpretat cântece creștine, și pricesne spre a sărbătorii mamele creștine din cadrul acestei comunități euharistice.